Najnovije vesti

SKANDAL U PLJEVLjIMA: Zabranili Akademiju o ujedinjenju sa Srbijom povodom krsne slave grada Svete Petke
Foto: Zorana Jevtić, Arhivska fotografija

Dozvolili pa se predomislili

SKANDAL U PLJEVLjIMA: Zabranili Akademiju o ujedinjenju sa Srbijom povodom krsne slave grada Svete Petke

Politika

BEOGRAD - Vlast u Pljevljima koju predvodi Demokratska partija socijalista zabranila je Svečanu akademiju povodom krsne slave grada Svete Petke i 100 godina od oslobođenja i ujedinjenja Crne Gore i Srbije.

Vlast u Pljevljima koju predvodi Demokratska partija socijalista a u kojoj su još i Bošnjačka stranka i Socijaldemokrate, zabranila je Svečanu akademiju povodom krsne slave grada Svete Petke i 100 godina od oslobođenja i ujedinjenja Crne Gore i Srbije, a koja je trebalo da se održi u petak veče sa početkom u 19 časova u Domu Vojske, pišu Večernje novosti.

Organizator skupa Srpski kulturni centar „Patrijarh Varnava“ iz Pljevalja ranije je za održavanje skupa zatražio salu Doma kulture što nije odobreno, ali je odobrena sala Doma Vojske. U aktu koji je u petak uručen organizatoru zabranjuje se korišćenje i sale Doma Vojske, uz izgovor da je korišćenje sale zatraženo samo za Akademiju povodom krsne slave grada Svete Petke i obrazloženje:

- Obaveštavamo Vas da povlačimo saglasnost o ustupanju sale Doma Vojske Crne Gore za navedenu Svečanu akademiju, zato što je događaj koji planirate, po svojoj sadržini suprostavljen državnim tekovinama Crne Gore i nije primeren ni istorijskom ni savremenom trenutku Crne Gore i Pljevalja.

Inače, svečanosti povodom Svete Petke i oslobođenja i ujedinjenja Crne Gore i Srbije održavaju se u Pljevljima već decenijama, jer je ovaj grad na taj datum, 27. oktobra, dva puta oslobođen - 1912. godine od Turske i 1918. godine od Austrugarske.

Na Akademiji je trebalo da govori i Njegovo preosveštenstvo episkop mileševski Atanasije, predsednik Srpskog nacionalnog vijeća Crne Gore Momčilo Vuksanović, akademik Ljubomir Zuković, a u kulturnom programu nastupe brojni izvođači iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske.

(Kurir.rs/Večernje novosti/Foto: Zorana Jevtić/Arhivska fotografija)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...