Kipar želi Srbiji datum pregovora do kraja godine
Foto: Beta

Susret Jeremić-Markulis

Kipar želi Srbiji datum pregovora do kraja godine

Politika -
Želeli bismo da status kandidata, koji je Srbija zaslužila - ako uslovi to dozvole - do kraja našeg predsedavanja, poručila šefica kiparske diplomatije

BEOGRAD - Ministarka inostranih poslova Kipra Erato Kozaku Markulis, čija zemlja do kraja godine predsedava EU, istakla je danas da bi Nikozija želela da Srbija do kraja godine otpočne pregovore o pristupanju Uniji i najavila da će promovisati evropsku integraciju Srbije."Želeli bismo da status kandidata, koji je Srbija zaslužila - ako uslovi to dozvole - do kraja našeg predsedavanja bude pretvoren u početak pregovora", kazala je ona na zajedničkoj konferenciji za štampu sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem.

Markulis je istakla da Kipar neće štedeti napore i da će sarađivati sa srpskom vladom i institucijama EU u promovisanju evropske perspektive Srbije.

Beograd je njena prva stanica u svojstvu predsedavajućeg Saveta EU, a sutra će posetiti i Crnu Goru i do kraja meseca ostale zemlje Zapadnog Balkana. Kako je objasnila kiparska ministarka, na to se odlučila sa namerom da iskaže jasnu podršku evropskoj perspektivi ovog regiona.

Istovremeno je dodala da je u razgovorima sa zvaničnicima Srbije prenela i poruke institucija EU vezane za ono što Beograd treba činiti za napredak u procesu evropskih integracija, odnosno ka otpočinjanju pregovora.Markulis je dodala da će sarađivati sa novom srpskom vladom, i da će zajedno delovati kako bi evropska perspektiva Srbije bila ispunjena.Kada je reč o Kosovu ona je naglasila da je stav Nikozije poznat - da ne priznaje njegovu nezavisnost - a da je taj svoj stav iznela i u EU pre preuzimanja predsedavanja. Ona je rekla da je tada napomenula da će Kipar predsedavati Unijom na objektivan i neutralan način.Prema njenim rečima Kipar će biti "objektivan i neutralan posrednik" i tako će voditi i konsultacije u okviru EU. Markulis je, takođe, prenela da su poruke predsednika Srbije Tomislava Nikolića naišle na pozitivan odjek u EU.Osvrnuvši se na predsedavanje Jeremića Generalnom skupštinom UN ona je ocenila da je to čast za Srbiju i izrazila uverenje da će srpski predstavnik učiniti sve da uspešno vodi ovo telo svetske organizacije na najbolji i objektivan način i činiti sve da promoviše interese Srbije.

Šef srpske diplomatije ukazao je da postoji stopostotno podudaranje stavova Beograda i Nikozije kada je reč o Kosovu i procesu evropskih integracija.

Prema njegovim rečima Kipar i Srbija imaju duge i odlične bilateralne odnose. Jeremić je izrazio zadovoljstvo što je upravo Markulis verovatno poslednji ministar spoljnih poslova kojeg će primiti u funkciji šefa srpske diplomatije. On je izrazio uverenje da će buduća vlada Srbije nastaviti saradnju sa Kiprom.Srbija i Kipar će ostati najbliži partneri, naglasio je Jeremić, dodajući da dve zemlje dele identične poglede na međunarodne probleme, posebno kada je reč o međunarodnom pravu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track