NELA KUBUROVIĆ: Predlog zakona o lobiranju sprečava neprimeren uticaj
Foto: Marina Lopičić

RASPRAVA

NELA KUBUROVIĆ: Predlog zakona o lobiranju sprečava neprimeren uticaj

Politika -

BEOGRAD - Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da je regulisanje lobiranja kroz predlog zakona usmereno ka sprečavanju mogućeg neprimerenog uticaja lobista na formiranje javnih politika.Ona je obrazlažući predloženi zakon u Skupštini Srbije rekla da je regulisasnje lobiranja usmereno i na podizanje poverenja gradjana u proces donošenja odluka, odnosno na utvrdjivanje pravila u vezi sa obavljanjem lobiranja.

Predloženim zakonom odredjen je pojam lobiranja i krug lica koja mogu obavljati delatnost lobiranja, zatim korisnici lobiranja i krug lica koja mogu biti lobirana, kao i osnovna načela tog procesa.

Prema rečima ministarke, predloženim zakonom uvodi se javni registar lobista, koji omogućava postojanje preglednih i javno dostupnih informacija o identitetu i interesu svih onih koji utiču ili žele da utiču na organe vlasti u procesu pripreme i donošenja zakona drugih propisa i opštih akata.

Ona je navela da će organi vlasti biti u obavezi da vode evidenciju o lobističkim kontaktima za funkcionere koji su izabrani, postavljeni, imenovani, zaposleni ili na drugi način radno angažovani u tom organu.

"Smisao evidencije je omogućavanje pristupa javnosti dovoljnom broju informacija o lobističkoj aktivnosti, koje se odnose na javne politike i donošenje odluka, kako bi se mogla proceniti priroda i domet lobiranja i kako bi se javnost uverila da je to u skladu s javnim interesom", rekla je Kuburović.

Ona je kazala i da obaveza donošenje zakona o lobiranju proističe iz medjunaronih ugovora i preporuka Grupe zemalja Saveta Evrope za brobu protiv korupcije (GRECO).

Kuburović je danas poslanicima obrazložila i Predlog zakona o besplatnoj pravnoj pomoći kojima se proširuje krug korisnika besplatne pravne pomoći, izmene i dopune Zakona o izvršenju vanzavodskih sankcija i mera čiji je cilj unapredjenje sistema alternativnih sankcija kao i još nekoliko zakona iz oblasti pravosudja.

Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track