PREMIJERKA BRNABIĆ NA OKSFORDU OTKRILA ŠTA JE MUČI: Državni službenici moja su najveća frustracija, uvereni su da su građani tu da njima služe!
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

predavanje u Oksford Unionu

PREMIJERKA BRNABIĆ NA OKSFORDU OTKRILA ŠTA JE MUČI: Državni službenici moja su najveća frustracija, uvereni su da su građani tu da njima služe!

Politika -

LONDON - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić boravi danas u jednodnevnoj poseti Velikoj Britaniji, tokom koje će biti glavni govornik na konferenciji Škole za upravu Blavatnik Univerziteta u Oksfordu.

Tema izlaganja biće značaj koji tehnološka revolucija ima za budućnost vlada.

Premijerka nakon toga učestvuje na panelu čija će tema biti da li tehnološka revolucija označava kraj postojanja vlada kakve poznajemo.

Moja najveća frustracija sa državnim službama, ne samo u Srbiji, već svuda, je uverenje javnih službenika da su građani tu njima da služe, a ne obratno, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

- Državni službenici, po mom iskustvu, u većini zemalja nisu navikli da budu službenici, oni su ponašaju kao da su građani tu zbog njih, njima da služe - rekla je Brnabić na panelu "Tehnološka revolucija: kraj vlade koje znamo?", koji je organizovala Škola za upravu "Blavatnik" na Oksfordu.

Prema njenim rečima, većina njih je navikla da građanima govore "fali ti jedan papir, vrati se".

Kako je ocenila, nije tehnologija najveći izazov, već promena svesti javnih službenika da su tu građanima da budu na usluzi, jer se na taj način doprinosi demokratizaciji društva, jer se time osnažuju građani.

- Oni znaju da im je država na usluzi, nosi odgovornost i građani će očekivati izveštaj šta je država uradila za njih - predočila je Brnabić.

Ona je navela da su digitalizacija i reforma obrazovanja prioriteti vlade koju vodi, "to su dva nerazdvojna procesa, a uvođenje e-uprave je i način da se borimo protiv korupcije".

- Živimo u vreme četvrte industrijske revolucije, a prva stvar reformi koje moja vlada sprovodi jeste digitalizacija, odnosno uvođenje e -uprave i elektronskih usluga za građane i poslovnu zajednicu - navela je Ana Brnabić.

E-uprava bezbednija nego birokratija

foto: EPA

Ona je istakla da su e-uprave mnogo bezbednije nego današnja birokratija, i naglasila da je to preduslov za efikasniju, transparentnu i predvidivu vladu, i takođe najbolji odgovor za borbu protiv korupcije.

- Kada stvari postanu transparentne, sužavate prostor za korupciju - istakla je premijerka.

Brnabić je navela i da je Srbija bila druga od pozadi na listi Svetske banke po načinu izdavanja građevinskih dozvola, da se "takmičila ko će biti najgori", ali i podsetila na reforme koje su sprovedene u toj oblasti.

Takođe, kazala je i da je njena omiljena usluga e-beba, dodajući da je ranije roditeljima bilo potrebno tri dana da upišu dete u matičnu knjigu rođenih, dok se danas to čini u porodilištu, za 15 minuta, besplatno, uz ličnu kartu, tako da dete, kada izađe iz porodilišta, ima matični list i zdravstvenu knjižicu.

Na taj način, kako kaže, upisano je 120.000 beba, a roditelji su uštedeli vreme i novac, 600.000 sati čekanja na šalterima i oko 1,8 miliona evra. Slična situacija je, navodi, i sa e-receptima.

- Službenici su možda uplašeni da će imati manje posla, ali to nikako ne znači njihovo otpuštanje - navela je premijerka.

Prema njenim rečima, na sajtu Vlade Srbije građanima je ponuđena mogućnost da šalju primedbe i žalbe ministrima, a članove kabineta će pustiti mesec dana da uvide tu opciju, i onda će videti ko od njih odgovara na primedbe i zahteve građana.

foto: Reuters

Brnabić je istakla da je veoma skup deo e-uprave osigirati bezbednost baze podataka, korišćenje "block chain", kako niko ne bi mogao da se igra podacima građana.

- Ponosna sam što Srbija uči u isto vreme kada i svet, a ne da uvek sustižemo druge - naglasila je ona.

Podsetimo, Brnabić drži predavanje u Oksford Unionu, najvećem debatnom udruženju na Univerzitetu Oksford, poznatom po organizaciji debata i govorništva još od 1823. godine na temu "Budućnost Srbije u Evropi".

Predsednica Vlade obišla je i zdanje Oksford Uniona, u okviru Univerziteta u Oksfordu, u društvu predsednika udruženja Stivena Horvata. Univerzitet u Oksfordu najstariji je univerzitet u engleskom govornom području i jedan od najprestižnijih na svetu.

Nije poznat tačan datum osnivanja, ali nastava je u nekom obliku, u Oksfordu postojala još 1096. godine i brzo se razvijala od 1167. godine. Univerzitet se sastoji od 38 nezavisnih koledža i šest stalnih privatnih škola.

(Kurir.rs/Blic/Tanjug/Foto: Tanjug/Zoran Žestić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track