BRNABIĆEVA U OKSFORDU REKLA DA JE BUDUĆNOST SRBIJE U EVROPI: Članstvo u EU će doći kao rezultat reformi koje sprovodimo
Foto: Tanjug/Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije

poseta univerzitetu

BRNABIĆEVA U OKSFORDU REKLA DA JE BUDUĆNOST SRBIJE U EVROPI: Članstvo u EU će doći kao rezultat reformi koje sprovodimo

Politika -

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Oksfordu da Srbija želi da postane članica Evropske unije (EU) jer su vrednosti koje zastupa Srbija u skladu sa evropskim, saopštila je večeras kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

"Sa Evropskom unijom delimo iste vrednosti i smatram da je Srbiji mesto u EU", rekla je Brnabićeva govoreći na temu "Budućnost Srbije u Evropi" u Oksford Unionu, najvećem debatnom udruženju na Univerzitetu Oksford, poznatom po organizaciji debata i govorništva još od 1823. godine.

Predsednica Vlade podsetila je da su mnoge države u različitim fazama pristupanja EU i istakla da su unutrašnje reforme najvažnije, pre svega zbog samih građana.

Kako je naglasila, u fokusu Vlade Srbije jesu građani i njihov kvalitetniji život, bolje penzije i plate i viši životni standard.

"Formalno članstvo u EU će doći kao rezultat reformi koje sprovodimo i to je jedini pravi put ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Reforme koje Vlada Srbije sprovodi direktno utiču na ekonomsku i političku stabilnost zemlje", rekla je ona.

Premijerka Brnabić istakla je da vlada stvara novu, modernu ekonomiju zasnovanu na inovacijama i znanju koja će omogućiti domaćoj privredi da bude konkurentnija u svetu. Ona je navela da su prioriteti spoljne politike, uz EU integracije, regionalna saradnja, kao i partnerstvo sa svim zemljama sveta, poput SAD, Kine, Rusije, Indije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i da to ostaje trajno opredeljenje Srbije.

Premijerka je pre početka predavanja obišla i zdanje Udruženja Oksford Union, u društvu predsednika Udruženja Stivena Horvata. Upisala se u knjigu utisaka tog udruženja, gde je zahvalila na prilici da u Oksford Unionu predstavi sva dostignuća i planove Srbije.

Prethodno je premijerka Srbije bila glavni govornik na konferenciji "Izazovi vlada 2018" (Challenges of government conference 2018) Škole za upravu Blavatnik (Blavatnik School of Governance) Univerziteta u Oksfordu, gde je izlagala o značaju koji tehnološka revolucija ima za budućnost vlada.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track