VAŠINGTON VIŠE KOSOVO NE SMATRA ZATVORENIM SLUČAJEM! Stigla poruka Donalda Trampa, Amerika je za korekciju granica
Foto: AP

Kongresmen Ted Po preneo stavove Vašingtona

VAŠINGTON VIŠE KOSOVO NE SMATRA ZATVORENIM SLUČAJEM! Stigla poruka Donalda Trampa, Amerika je za korekciju granica

Politika -

Jasna poruka Američki kongresmen Ted Po u razgovoru s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem podržao stav da Beogradu i Prištini treba pružiti prostor i vreme da postignu međusobni dogovor

Američka administracija s predsednikom SAD Donaldom Trampom na čelu spremna je da podrži i promenu granica u rešavanju kosovskog čvora ukoliko se tako dogovore Beograd i Priština. Na to, kako ocenjuju sagovornici Kurira, ukazuje i poruka američkog kongresmena Teda Poa, koji je u razgovoru s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem podržao stav da Beogradu i Prištini treba pružiti prostor i vreme da postignu međusobni dogovor.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vučić je objasnio potrebu postizanja kompromisnog rešenja za pitanje Kosova putem dijaloga Beograda i Prištine kao uslova za mir i stabilnost u regionu i njegov napredak. Izrazio je zadovoljstvo što aktuelna američka administracija ostaje otvorena i spremna da razmotri sve predloge kako bi se iskoristila postojeća prilika za postizanje kompromisa.

Trajno rešenje

Po je rekao da u Kongresu SAD jača interes za Srbiju, jer je sve više ljudi vidi kao zemlju partnera.

Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže da su Poove poruke još jedna potvrda da SAD podržavaju održivo, izvodljivo i trajno rešenje kosovskog pitanja koje ne bi ugrozilo stabilnost regiona, niti se negativno odrazilo na slične slučajeve u svetu.

foto: Printscreen

- Vašington nikad nije saopštio da je protiv ideje razgraničenja, korekcije granica, što bi moglo da znači da su i one u opticaju - smatra Milivojević.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je stav SAD korak napred, pošto je donedavno Vašington smatrao Kosovo zatvorenim slučajem.

Korak napred

foto: Dragana Udovičić

- Oni time otvaraju mogućnost da dođe do dogovora između Beograda i Prištine o novim granicama, ali to ne znači da pokazuju spremnost da izvrše pritisak na Prištinu da bude razumna. To je korak napred, jer su Amerikanci dugo odbijali da dođe do promene granica Kosova. Oni ovim otvaraju tu mogućnost, što ne znači da će do toga doći, zavisi od razuma albanske strane, da li je spremna na kompromise ili ne - ocenjuje Anđelković.

Inače, republikanac Po je sa sedmoricom kolega iz Kongresa pre pet dana uputio pismo državnom sekretaru SAD Majku Pompeu u kom su zatražili da podrži Srbiju u njenim naporima da se dođe do rešenja za kosovski problem.

Vučić je istakao da je pismo primer ozbiljnog pristupa situaciji na zapadnom Balkanu koji je od pomoći za sve u regionu. Zahvalio je Pou na dugogodišnjem angažmanu u radu Srpskog kokusa, koji je pomogao jačanju bilateralnih odnosa Srbije i SAD, kao i boljem razumevanju stavova i politike naše države u američkoj administraciji.

Po, koji je i kopredsedavajući Srpskog kokusa u Kongresu, kazao je da je lično preneo Vučićev poziv Trampu da poseti Srbiju i da će to ponovo učiniti.

K. Blagović-B. Bojić/Foto:AP

Jačanje veza Stefanović i Po o saradnji policija Srbije i SAD

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je u razgovoru s Poom ocenio da je saradnja srpske policije s američkim agencijama za sprovođenje zakona na izuzetnom nivou, ali da postoji prostor za njeno unapređenje, pre svega u borbi protiv trgovine narkoticima i ljudima i terorizma.

foto: Tanjug/MUP Srbije

Stefanović je upoznao Poa s napretkom koji je Srbija ostvarila u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Kongresmen, koji je ujedno i predsedavajući Komiteta za terorizam i trgovinu u Kongresu SAD, istakao je da je zajednička borba protiv terorizma od obostranog interesa.

Američki mediji udarili na predsednika SAD Šta će Tramp u subotu u Beogradu?

Američki predsednik Donald Tramp ponovo se našao na udaru tamošnjih medija, ovog puta jer je odlučio da poseti Beograd!

- Predsednik je najčešće putovao u države koje su "bele", s manje obrazovanim stanovištvom, koje imaju niža primanja od ostatka SAD. To je znak da želi da podstakne istu grupu glasača koji su pomogli da dođe do pobede na izborima 2016. Kada Tramp stigne u Beograd u subotu, istorijski zapisi pokazuju da će biti tek drugi predsednik koji će posetiti grad u Montani, nazvan po glavnom gradu Srbije. Pre njega, to je učinio samo Barak Obama 2009 - piše Vašington post.

Beograd u Montani jedan je od nekoliko američkih gradova koji nose ime prestonice Srbije. Nastao je 1881. godine, kada je izgrađena železnička stanica, a ime Beograd dobio je 1906, u znak zahvalnosti prema srpskim investitorima koji su pomogli izgradnju pruge.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track