RIK: Izbori za nacionalne savete zasad bez nepravilnosti (FOTO)
Foto: Tanjug/Dušan Aničić

glasanje za savete nacionalnih manjina

RIK: Izbori za nacionalne savete zasad bez nepravilnosti (FOTO)

Politika -

BEOGRAD - Izborni proces za nacionalne savete nacionalnih manjina za sada protiče bez nepravilnosti, saopštila je Republička izborna komisija.

1 / 6 Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Svih 926 biračkih mesta za neposredne izbore za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina otvorena su na vreme, u 7 časova.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

Svi birači upisani u posebne biračke spiskove, njih 467.545, na neposrednim izborima za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina mogu da glasaju do 20 časova.

Danas se u Srbiji održavaju izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina na kojima 18 nacionalnih manjina svoje predstavnike u nacionalnim savetima biraju na neposrednim izborima, dok četiri nacionalne manjine predstavnike biraju putem elektorskih skupština, napominje RIK u saopštenju.

Otvorena sva biračka mesta, glasanje protiče bez problema

U Pomoravskom okrugu, u kome živi 12 nacionalnih manjina, a najbrojniji su Romi i Vlasi, jutros je počelo glasanje za Nacionalne savete nacionalnih manjina, sva biračka mesta su otvorena na vreme, izjavio je Tanjugu koordinator Ivan Todosijević.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

U Jagodini, središtu Pomoravskog okruga, glasa osam nacionalnih manjina: Romi, Vlasi, Albanci, Grci, Rumuni, Bugari, Egipćani i Rusini. Pravo glasa ima 829 birača od kojih je 717 Roma, Vlaha je 47, Grka 33, Rumuna 16, Bugara 13, u sedam izbornih lista, izjavio je predsednik Gradske izborne komisije Milan Alempijević.

Glasa se na jednom biračkom mestu u gradskoj Mesnoj zajednici Levač. Do 9,30 sati glasalo je 47 birača. U Jagodini glasaju i nacionalne manjine iz opštine Rekovac.

foto: Filip Plavčić/Ilustracija

U Ćupriji je u birački spisak upisano 2.157 birača, ima šest izbornih lista a glasa se na pet mesta, izjavila je Tanjugu predsednica Opštinske izborne komisije Milica Petković. U ovoj opštini najbrojniji su Vlasi, Romi i Rumuni a glasaju i Grci i Bugari.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

U Pomoravskom okrugu, prema podacima Republičkog zavoda za statistitiku, živi 97,12 odsto Srba, 0,73 odsto Roma, 0,32 ods

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dušan Aničić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track