Najnovije vesti

MARINKOVIĆ: Razgraničenje je šansa za Srbiju
Foto: Marina Lopičić

Autorski tekst potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković

MARINKOVIĆ: Razgraničenje je šansa za Srbiju

Politika

Srbija je na prekretnici. Za samo četiri godine Aleksandar Vučić je uspeo da ekonomski osnaži zemlju i učini je najboljom destinacijom za ulaganja u ovom delu Evrope.

Na političkom planu, svojom reformskom politikom čini da Srbija postane dobar i pouzdan partner zemljama EU, Kini, Ruskoj Federaciji, SAD i mnogim zemljama koje Srbiju danas vide kao ekonomskog i političkog lidera u regionu. Vučić je svojom politikom i diplomatskim umećem učinio da Srbija ima kredibilitet.

Vučićeva spoljna politika ima mnogo sličnosti s mudrim vođenjem spoljnih poslova predratnog predsednika vlade Kraljevine Jugoslavije Milana Stojadinovića koju je američki istoričar Hoptner nazvao „metodičnim kretanjem kroz evropski i svetski diplomatski lavirint“. U tom lavirintu uspeli smo da stopu nezaposlenosti smanjimo na 11,9%, da nivo stranih investicija protekle četiri godine bude viši od dve milijarde evra godišnje i da u prvih šest meseci ove godine imamo privredni rast od 4,9% (samo Poljska je ispred nas s rastom od 5,1%).

Vučić je uspeo i da najveća svetska sila SAD promeni stav i da, kako kaže savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Donalda Trampa Džon Bolton, nema više crvenih linija, da će kad je reč o KiM prihvatiti kompromisno rešenje koje će uvažiti interese i Srba i Albanaca. Glavna adresa za rešavanje ovog problema od kojeg nam zavisi budućnost je Vašington. Strpljivo, mudro, posvećeno, predsednik je gradio poziciju za našu zemlju.

Predstavnici američke administracije nisu ni hteli da razgovaraju o KiM, smatrajući da je to rešena stvar. Osam američkih kongresmena koji su pre nekoliko dana uputili pismo državnom sekretaru Majku Pompeu, članovi Srpskog kokusa u Kongresu i Senatu, Džon Bolton i mnogi drugi, ne misle tako i spremni su da uvaže Srbiju smatrajući je respektabilnim i pouzdanim partnerom.

Opcija razgraničenja, bezbednost Srba na teritoriji cele KiM, očuvanje naših prirodnih i ekonomskih resursa nešto je što do pre nekoliko meseci nismo mogli ni da sanjamo da će biti prihvatljivo za SAD. Danas Srbija od svega predatog i izgubljenog može nešto da dobije i, što je najvažnije, sačuva svoj dignitet i narod. Srbija prvi put u istoriji ima jasnu viziju, jasnu strategiju Aleksandra Vučića koji gradi ekonomski i vojno snažnu zemlju koja poštuje druge, ali najviše sebe i svoj nacionalni interes. Zato Srbija mora da bude ujedinjena u podršci predsedniku Vučiću u ime vere i nade koju im je vratio i u ime budućnosti i života koji naš narod zaslužuje.

Kurir / E.K.

Foto: Marina Lopičić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...