EVROPSKA UNIJA RADI NA NOVOM SASTANKU VUČIĆA I TAČIJA: Susret možda do kraja nedelje, Mogerinijeva očekuje konkretan rezultat
Foto: Beta/European Council/Zucchi Enzo

pregovori o kosovu

EVROPSKA UNIJA RADI NA NOVOM SASTANKU VUČIĆA I TAČIJA: Susret možda do kraja nedelje, Mogerinijeva očekuje konkretan rezultat

Politika -

Evropska unija intenzivno radi na organizaciji nove runde dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou, između predsednika Srbije Alkesandra Vučića i Hašima Tačija, uz evropsko posredovanje, saznaje Tanjug u Briselu. Nezvanično, u Briselu se spekuliše da bi do novog sastanka na najvišem nivou moglo da dođe možda i do kraja sedmice, ali za to zasad nema konkretnijih, makar i nezvaničnih potvrda.

U diplomatskim izvorima u Briselu navodi se da je u toku intenziva faza razgovora timova Evropske službe za spoljne poslove sa obe strane u dijalogu, koja se, kako se naglašava u Briselu, ne odvija nužno "pred kamerama". Evropski izvori ocenjuju da šefica EU diplomatije Federika Mogerini ne želi da saziva sastanak u okviru dijaloga o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine sve dok ne bude sigurna da će se na njemu postići konkretan rezultat, odnosno napredak u cilju postizanja pravno obavezujućeg sporazuma.

Taj sporazum bi, prema izvorima Tanjuga iz Brisela, trebalo da obuhvati sva otvorena pitanja i sve ono što do sada nije primenjeno, a dogovoreno je između dve strane.

U Briselu takođe smatraju da nije ostalo još mnogo vremena za postizanje sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji između Beograda i Prištine, koji će, kao pravno obavezujući, svi morati da primene.

Članice EU trenutno su i u procesu odlučivanja o broju poglavlja, koje bi Srbija mogla da otvori do kraja ove godine. Za tu odluku značajan je izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24, kao i usmeni izveštaj Evropske službe za spoljne poslove o poslednjem napretku u procesu dijaloga Beograda i Prištine.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja