Najnovije vesti

FABRICI: Reforme ključne, do kraja godine očekujem otvaranje novih poglavlja! Sve je u rukama Srbije
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

na predstavljanju bele knjige

FABRICI: Reforme ključne, do kraja godine očekujem otvaranje novih poglavlja! Sve je u rukama Srbije

Politika

BEOGRAD - Reforme su ključne i one će predodrediti dinamiku pridruživanja Srbije EU, poručio je danas šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, koji očekuje do kraja godine otvaranje još nekih poglavlja u pregovorima u pridruživanju Srbije EU.

"To je nešto u potpunosti u rukama Srbije", rekao je Fabrici na predstavljaju "Bele knjige" Saveta stranih inevstitora, kome su prisustvovali i premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri Zorana Mihajlović i Siniša Mali i predsednica Saveta Jana Mihajlova.

Naveo je da reforme koje su, kaže, kompleksne i pune izazova, treba ubrzati i da mora da se osigura njihova održivost.

Podsetio je da je Srbija do sada otvorila 14 pogavlja, da su dva poglavlja provremeno zatvorena, te da očekuje da će do kraja godine biti otvarena neka nova poglavlja u zavisnosti od mišljenja članica EU u vezi sa reformama u oblasti ekonomije i vladavine prava.

"Svi prepoznajemo da je Srbija učinila veliki napredak u poslednjih nekoliko godina, posebno u makroekonomskoj oblasti. Osnove su dobre, vratio se rast, pala je stopa nezaposlenosti", rekao je Fabrici.

On je, međutim, naveo, da se proces reformi u Srbiji nije konsolidavao, te da Srbija mora i dalje da raste i povećava svoju konkurentnost.

Povodom ovogodišnje "Bele knjige" Saveta stranih investitora istakao je da bi trebalo obezbediti napredak u svim oblastima.

"Ovaj događaj je dijalog između javnog i privatnog sektora i to je važno jer je to dijalog koji se vodi u pravom evropskom duhu", kaže Fabrici.

EU, kako je naveo, ostaje posvećena Srbiji i dopineće njenom približavanju uniji, većem prosperitetu za Srbiju i njene građane.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Kaže da EU i kroz bespovratna sredstva u iznosu od 200 miliona evra nastoji da pomogne Srbiji da formuliše i sprovede ekonomske reforme, što se posebno odnosi na konkurentnost, razvoj malih i srednjih preduzeća, obrazovanje, inovacije, digitalizaciju, kao i reformu javne uprave.

"Srbija je već deo evropskog ekonomskog prostora", poručio je Fabrici i naveo da se u poslednjih osam godina srpski izvoz u EU utrostručio, a u prva tri kvartala 2018. zabeležen je dodatni napredak.

Fabrici je rekao da je u 2017. godini 66 odsto ukupnog izvoza Srbije bio u zemlje EU, a uvoz iz Unije 62 odsto.

Kaže da je 73 odsto ukupnih stranih inevsticija u Srbiji dolazi iz EU i da su između 2010. i 2018. investicije iz EU u Srbiji porasle na oko 11,3 milijardi evra.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...