EVO O ČEMU ĆE SUTRA U BRISELU RAZGOVARATI VUČIĆ I TAČI: Ne očekuju se bitni dogovori, ali EU ima svoje želje
Foto: Beta/European Council/Mario Salerno

nastavak dijaloga

EVO O ČEMU ĆE SUTRA U BRISELU RAZGOVARATI VUČIĆ I TAČI: Ne očekuju se bitni dogovori, ali EU ima svoje želje

Politika -

Predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, sutra u Briselu bi trebalo da se dogovore o čemu će se i kako razgovarati u narednim rundama dijaloga Beograda i Prištine. Na sastanku Vučića i Tačija se sutra, međutim, ne očekuju novi bitni dogovori, rekli su za agenciju Beta izvori iz evropske službe za spoljne poslove.

Sastanak Vučića i Tačija bi trebalo da počne bilateralama oko 18 časova, posle čega treba da bude održana zajednička radna večera u prisustvu visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

Izvori iz evropske službe za spoljne poslove su rekli da bi Vučić i Tači trebalo da se dogovore kojim ritmom će se voditi dijalog Beograda i Prištine i koje teme će biti na pregovoračkom stolu u idućim mesecima kada se očekuju nove runde dijaloga.

Nezvanično se saznaje da je Sebastijan Kurc, kancelar Austrije koja predsedava EU, pre i tokom boravka u Beogradu i Prištini ove nedelje, privoleo Vučića i Tačija na sastanak Briselu. Evropska služba za spoljne poslove je prethodno saopštila da je Federika Mogerini za sutra sazvala sastanak i da se očekuje da dvojica lidera na sastanku potvrde spremnost da intenziviranju rad na postizanju pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa ključnoj za evropski put obe strane.

Prethodni trojni sastanak je bio zakazan za početak septembra, ali do njega nije došlo. Predsednik Srbije se tada u Briselu sastao samo s Mogerini. Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je tada da "nema ni najmanjih uslova da se nastavi dijalog" i optužio Prištinu da je pokušala da spreči posetu Vučića Kosovu i da obezvredi svaki srpski interes na Kosovu. Posle neuspelog sastanka Mogerini je izrazila uverenje da će predsednici Kosova i Srbije nastaviti dijalog i u narednim mesecima postići pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track