Najnovije vesti

VUČIĆ U BRISELU: Završen trojni sastanak predsednika Srbije, Mogerinijeve i Tačija
Foto: Beta/European Council/Mario Salerno

pregovori o kosovu

VUČIĆ U BRISELU: Završen trojni sastanak predsednika Srbije, Mogerinijeve i Tačija

Politika

Zajednički sastanak šefice evropske diplomatije Federike Mogerini s predsednicima Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem, u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, završen je nešto posle 20 časova.

 

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini je prvo imala odvojene razgovore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

 

Portparolka Evropske službe za spoljne poslove Maja Kocijančič objavila je na Tviteru sliku na kojoj su Mogerini, Vučić i Tači.

 

Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost koja posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, prethodno je održala odvojene sastanke s dvojicom predsednika.

 

Ovo je prvi sastanak Vučića i Tačija posle dva i po meseca otkako je zastao dijalog Beograda i Prištine, a održava se u vreme kada su privremene prištinske institucije odlučile da za 10 odsto povećaju porez na robu iz centralne Srbije.

U saopštenju Službe za spoljne poslove Evropske unije navedeno je da se očekuje da će Vučić i Tači na sastanku potvrditi svoju spremnost da intenziviraju napore u postizanju pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa, što je od suštinske važnosti za njihov evropski put.

 

Predsednik Vučić je ranije danas u Helsinkiju, pred odlazak u Brisel, istakao da o odnosima sa Prištinom, oni koji razmišljaju o pokazivanju mišića, treba da razmisle o ceni koju bi trebalo da platimo.

"Ja ne želim da podlegnem ličnim ocenama iako nije ni malo ni prijatno ni lepo da razgovaram sa Tačijem, niti sa bilo kim od njih. Ali, kao što sam u više navrata rekao, bolje je 100 godina pregovarati nego jedan dan ratovati", naveo je Vučić.

 

On je kazao da mi volimo s vremena na vreme da razmišljamo o pokazivanju mišića, a zaboravljamo na cenu koju bi trebalo da platimo.

"Koliko je suviše važan (mir) da sve drugo nije za porediti s tim. Ljudi koji bi da pokazuju mišiće moraju dobro da znaju podatke, sve dobro razmeju da bi onda mogli svojim emocijama da daju oduška. Ja nemam pravo na to i moram da se ponašam mnogo odgovornije od svih drugih u regionu, a to prepoznaju u međunarodnoj zajednici", naglasio je Vučić.

 

(Kurir.rs/Beta/Tanjug/)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...