KONAČNI REZULTATI IZBORA ZA SAVETE MANJINA: Najveću podršku Albanaca ima Kamberi, Bošnjaka Ugljanin
Foto: Profimedia

rik saopštio

KONAČNI REZULTATI IZBORA ZA SAVETE MANJINA: Najveću podršku Albanaca ima Kamberi, Bošnjaka Ugljanin

Politika -

Prema konačnim rezultatima izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina koje je danas saopštila Republička izborna komisija, najveću podršku Albanaca dobila je lista čiji je nosilac Šaip Kamberi, a Bošnjaka Sulejman Ugljanin, dok je nešto manje dobila lista Muamera Zukorlića.

Lista "Samoopredeljenje - Sulejman Ugljanin" dobila je 22.141, odnosno 14 mandata, dok je"Matica Bošnjačka - Muamer Zukorličh" dobila 20.748, odnosno 13 mandata.

Lista "Vakat je", koju je podržao lider Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) i potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, osvojila je osam mesta u Nacionalnom savetu Bošnjaka.

Što se tiče rezultata izbora za članove Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine lista koju je predvodio Šaip Kamberi, odnosno Partija za demokratsko delovanje, dobila je 4.719 glasova, odnosno šest mandata.

"Alterantiva za promene - Šćiprim Arifi" dobila je četiri člana saveta, "Demokratska partija - Nagip Arifi" i lista Ragmi Mustafe po dva, dok je "Pokret za reforme" Samija Saljihua osvojio jedno mesto u Savetu.

Lista "Albanski forum za ekonomski razvoj Srbije", čiji je nosilac bio Muharem Saljihu, nije osvojila nijedan glas, kao ni bošnjačka "Stari dedo".

Mađari su najviše glasova dali listi "Mađarska sloga", Romi "Sveevropskom romskom pokretu", Aškalije su bile "Za pobedu", a Bugari za listu "To smo mi".

Najveću podršku dobile su liste "Bunjevci zajedno", "Vlasi za Srbiju", "Grci zajedno", "Slovenci zajedno", "Rusini zajedno", "Matica Slovačka u Srbiji", "Svim srcem za Poljake".

Egipćani su u najvećem broju bili za "Esnaf", Nemci za listu "Gerhard, Podunavske Švabe", a Ukrajinici za "Senjuk".

Na sednici RIK-a rečeno je da je ove izbore obeležio minimalan broj prigogovora, svega šest. Pravo glasa za izbore članova nacionalnih saveta nacionalnih manjina imalo je nešto više od 500.000 građana Srbije.

Izbori ponovo na 2 glasačka mesta

Izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina biće ponovljeni 14. novembra na dva glasačka mesta - u Beloj Crkvi i Vršcu, gde će ponovo glasati pripadnici češke, odnosno rumunske manjine, odlučila je danas Republička izborna komisija (RIK).

Kako je saopšteno na sednici RIK-a, ponoviće se glasanje na izborima Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine na biračkom mestu broj 1 u Srednje-tehničkoj školi u Beloj Crkvi, na kojem su poništeni izbori održani 4. novembra.

Takođe će biti ponovljeno glasanje na izborima za članove Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine na biračkom mestu 11 u Mesnoj zajednici Kuštilj u Vršcu.

Glasanje će se sprovesti po izbornim listama koje su utvrđene za neposredne izbore za članove nacionalnih saveta češke i rumunske nacionalne manjine.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track