DA LI ĆE VAS ZAČUDITI NAJNOVIJA ISTRAŽIVANJA STRANAČKIH REJTINGA? Naprednjaci i dalje ubedljivo prvi, a evo kako stoje opozicija i SPS
Foto: Tanjug Filip Kraincanic

Rezultati istraživanja agencije Faktor Plus

DA LI ĆE VAS ZAČUDITI NAJNOVIJA ISTRAŽIVANJA STRANAČKIH REJTINGA? Naprednjaci i dalje ubedljivo prvi, a evo kako stoje opozicija i SPS

Politika -

Kada bi se izbori održavali u nedelju, Srpska napredna stranka imala bi natpolovičnu većinu i osvojila bi 53,6 odsto glasova, pokazuje istraživanje agencije "Faktor plus".

foto: Filip Plavčić/Ilustracija

Blagi skok u odnosu na prethodni mesec, dodaje se, beleži i Savez za Srbiju (SZS) koji bi imao 13,1 procenat podrške birača, dok bi samo još socijalisti prešli cenzus sa 9,5 odsto glasova.

foto: Beta

Na ivici cenzusa je Srpska radikalna stranka sa 4,7, Pokret slobodnih građana imao bi 3,5 odsto, Partija ujedinjenih penzionera 3,4, a Srpski patriotski savez Aleksandra Šapića 2,7 odsto glasova.

foto: Dragana Udovičić

Isto istraživanje pokazuje da SNP Nenada Popovića i DSS uživaju podršku od dva odsto, SDS Borisa Tadića 1,2 procenata, a 4,3 odsto ispitanika glasalo bi za neku drugu opciju.

foto: Dragana Udovičić

Vladimir Pejić, direktor agencije "Faktor plus", kaže da se situacija stabilizovala, da je došlo do polarizacije političke scene, ali da polovi nisu ujednačeni.

foto: Aleksandar Jovanovic Cile I Dragan Kadić

"SZS se stabilizovao na drugom mestu, ima dobar rejting, ali nedovoljno da ugrozi Srpsku naprednu stranku. Naprednjaci stabilno brane prvu poziciju, u tome im pomaže ustrojenost i disciplina koju gaje i to pokazuje zašto im je svaka opština važna", ističe Pejić.

foto: Dragan Kadić

Socijalisti su, dodaje, stabilni na trećem mestu, a opozicija dosta heterogena.

Izlaznost trenutno ne bi bila velika jer bi izašlo samo 42 odsto birača, dok je 37 odsto građana odgovorilo da ne bi izašlo na izbore u nedelju. Na pitanje da li bi prihvatili kosovsko rešenje ukoliko bi ga podržale sve vodeće svetske sile, uključujući Rusiju i Kinu, upada u oči da građani većinski žele celo Kosovo u sastavu Srbije. Dok je 38 odsto ispitanika odgovorilo - da, ako bi bili svi navedeni garanti sporazuma, 48 odsto njih je reklo da, samo ako je celo Kosovo u sastavu Srbije.

(Kurir.rs/Tanjug, Blic/Foto: Tanjug/Filip Krainčanić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja