TAJNE SLUŽBE RATUJU U SRBIJI, CIA I MI6 VRŠLJAJU PO DRŽAVI! Otkrivamo šemu: Ovako STRANI AGENTI deluju u našoj zemlji!
Foto: Privatna Arhiva

EKSKLUZIVNO

TAJNE SLUŽBE RATUJU U SRBIJI, CIA I MI6 VRŠLJAJU PO DRŽAVI! Otkrivamo šemu: Ovako STRANI AGENTI deluju u našoj zemlji!

Politika -

Svetski obaveštajci podrivaju bezbednost države, žele da utiču na izbore, ali se bave i kompromitovanjem osoba koje im ne odgovaraju, upozoravaju bezbednosni stručnjaci

Srbija je zbog balkanskih političkih, vojnih i ekonomskih turbulencija trenutno jedno od žarišta špijunaže, a najaktivnije i najprisutnije su američke, britanske i francuske tajne službe, upozoravaju za Kurir poznavaoci obaveštajnih prilika. Među najaktivnijima su CIA i MI6, a po Srbiji ordiniraju i nemački BND, ruski GRU, izraelski MOSAD, slovenačka SOVA...

Ljuban Karan, penzionisani potpukovnik nekadašnje Kontraobaveštajne službe JNA, objašnjava da strani špijuni ovde rade na podrivanju bezbednosti države, žele da utiču na izbore, ali i da dovedu pogodne ličnosti na ključna mesta u državi, odnosno da protežiraju određene osobe na državne pozicije ili poslove koje im donose moć uticaja na politiku države... Bave se, takođe, i kompromitacijom ličnosti koje im ne odgovaraju.

Imaju saradnike

Iako ima procena da u Srbiji deluje i do 60 stranih službi, naš sagovornik napominje da nije toliko važan njihov broj, već koliko su aktivne one koje nas bezbednosno ugrožavaju.

- U ovom trenutku, to su sigurno obaveštajne službe zemalja NATO. Vodeće su američke CIA, DIA i britanski MI6, koji na balkanskom prostoru imaju ulogu koordinatora, pa u svoje akcije uključuju sve službe novoprimljenih članica. Hrvatska i albanska su jake i nimalo nisu za potcenjivanje - tvrdi Karan.

BND veoma aktivna

Bivši obaveštajac Božidar Spasić ističe da je i nemačka obaveštajna služba BND među najaktivnijima u Srbiji.

- BND je u ovom trenutku možda i najprisutnija, a Angela Merkel trenutno ima više podataka nego bilo ko u ovoj zemlji.

Naš sagovornik dodaje da postoje pouzdani podaci da na našem području deluju i turske obaveštajne službe koje, između ostalog, obavljaju obaveštajne zadatke duž Sandžaka, kao i ruske FSB i GRU.

- Ako žuti meteoalarm najavljuje nevreme, onda on važi i u obaveštajnoj sferi. Ima nekoliko hiljada agenata koji svakodnevno rovare po Srbiji - objašnjava Spasić.

Sagovornici bliski bezbednosnim strukturama kažu i da Slovenci i Izraelci takođe imaju svoje interese u Srbiji.

- Slovenačka SOVA ima razvijenu mrežu na Balkanu, naročito u Srbiji, dok je izraelski MOSAD pored BiH takođe prisutan kod nas - kažu naši izvori.

Orhan Dragaš

SRBIJA DA NE BRINE

Bezbednosni stručnjak Orhan Dragaš kaže da je Srbija veoma interesantna za službe velikih zemalja, jer važi za državu koja ima odlučujući politički i ekonomski uticaj u regionu:

- Zato su ovde aktivne i ruske, američke, nemačke, francuske obaveštajne službe, koje nastoje da pomognu u ostvarenju interesa svojih zemalja na ovom području. Srbija ne treba da brine, sve dok naše bezbednosne službe rade svoj posao i štite interese naše zemlje, a to je, po mom dubokom uverenju, i sada slučaj.

RASKRINKANI

Jul 2015. U stanu u Borči otkriven je leš muškarca za koga se ispostavilo da je nemački agent koji je koristio dokumenta na ime Tomas Lederstater. Među nađenim predmetima bili su i sumnjiva dokumenta, fotografije, mape, policijska značka SR Nemačke, nekoliko laptopova i tableta, više od 15 kartica za banke, nemački i srpski pasoši sa različitim imenima, 100 SIM kartica...

Februar 2018. Uhapšen Danijel Dejvid Korbet, bivši američki marinac i pripadnik elitne jedinice „Foke“, kod koga je u šek-stanu pronađen pištolj CZ-99 sa izbrisanim brojem

Novembar 2018. Agenti britanske MI6 u Crnoj Gori umešani u dešavanja u Sandžaku, a glavne uloge u njihovoj operaciji imali Sulejman Ugljanin i Milo Đukanović

(Kurir.rs/Ivana Kljajić /Foto: Privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track