DRECUN: Raspored sedenja u Parizu povredio osećanja i ponos srpskog naroda
Foto: Marina Lopičić

reagovanje

DRECUN: Raspored sedenja u Parizu povredio osećanja i ponos srpskog naroda

Politika -

Predsednik skupštinskog Odobra za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da je raspored sedenja na ceremoniji obeležavanja 100 godina od primirja u Prvom svetskom ratu u Parizu povredio osećanja i ponos srpskog naroda i dodao da je dobro što je francuski ambasador u Srbiji brzo reagovao.

Drecun je za Radio-televiziju Srbije ocenio da bolja pozicija predsednika Kosova Hašima Tačija na toj ceremoniji u odnosu na mesto predsednika Srbije Aleksandra Vučića "možda pokušaj predsednika Francuske Emanuela Makrona da pokaže svoje vidjenje nove Evrope".

"Nisu Albanci već Srbi ginuli rame uz rame sa francuskim vojnicima na Solunskom frontu. To naše prijateljstvo sa Francuskom je na krvi zasnovano, na krvi kojom se oslobadjala Srbija i završen Prvi svetski rat", kazao je Drecun.

Prema njegovim rečima, Srbija je prijatelj Francuskoj, a rekao je i da očekuje da će se stvoriti uslovi za brže i dinamičnije napredovanje u bilateralnim odnosima dve zemlje.

"Naročito na ekonomskom planu, svakako na političkom i da ćemo imati razumevanje od strane Francuske za postizanje kompromisnog rešenja. Mislim da će Francuska u narednom periodu sigurno biti aktivna kada je u pitanju rešavanje kosovskog problema", ocenio je Drecun.

On je ukazao na to da su na ceremoniji bili "pobednici i poraženi", kao i da je nemačka kancelarka Angela Merkel imala dominantno mesto.

"Makronovo novo vidjenje Evrope, po onome što smo videli u Parizu, podrazumeva da se prevazidju podele, nasleđena teška iskustva. S obzirom da je Francuska priznala Kosovo kao neku državu, on svakako u toj Evropi vidi Kosovo kao državu i to je stav Francuske sa kojim ćemo u narednom periodu morati da se suočavamo", rekao je Drecun.

Drecun je ocenio da će "sasvim dovoljan pomak biti ako francuski predsednik nastavi sa razumevanjem naše pozicije i ako bude podržao pokušaj da se dođe do kompromisnog rešenja".

On je ukazao na to da je Tačiju predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku u Parizu jasno stavio do znanja da će Moskva podržati svako rešenje sa kojim se saglasi Beograd".

"Ja nemam ništa protiv toga da se recimo ruski zvaničnici sastanu sa albanskim političarima sa Kosova i Metohije, da bi došlo do razmene mišljenja i stavova, ali me zaista čudi francuski stav da i pored izveštaja Dika Martija, koji je jasno označio Tačija kao pripadnika kriminalno zločinačke grupacije, dozvali da Tači bude na proslavi velike pobede", rekao je Drecun.

On je povodom očekivanja zapadnih zemalja da se pitanje Kosova i Metohije reši do sredine ili kraja naredne godine rekao da "ne treba žuriti, jer takva pitanja ne mogu preko noći da se reše".

"Prvo je potrebno da zapadne zemlje koje stoje iza secesije Kosova jednostavno nateraju Prištinu da sedne i da se posveti posveti postizanju kompromisnog rešenja a ne nameanju svojih jednostranih stavova", tako lako da se reše, da naterju prištinu da se posveti kompromisnom rešenju", zaključio je Drecun.

Ambasador Francuske u Srbiji Federik Mondoloni izvinio se juče predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom narodu jer je na ceremoniji u Parizu sedeo dalje od zemlja pobednica u Prvom svetskom ratu, dok je predsednik Kosova Hašim Tači sedeo iza predsednika Rusije Vladimira Putina.

Predsednik Srbije je zahvalio Mondoloniju na izvinjenju i dodao da će Srbija na veličanstven način dočekati predsednika Francuske Emanuela Makrona.

(Kurir.rs/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track