VUČIĆ POSLE PARIZA: Zar da bacim senku na sve žrtve koje je Srbija dala? Nije mi palo na pamet da pravim skandal zbog sedenja
Foto: Reuter, Predsedništvo Srbije, Printscreen YT

Predsednik Srbije smatra da je Srbija predstavljena na častan način

VUČIĆ POSLE PARIZA: Zar da bacim senku na sve žrtve koje je Srbija dala? Nije mi palo na pamet da pravim skandal zbog sedenja

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da je Srbija na častan način predstavljena u Parizu na obeležavanju 100 godina od pobede u Prvom svetskom ratu i dodao da mu nije palo na pamet da zbog rasporeda sedenja pravi bilo kakav skandal i da tako baci senku na sve žrtve koje je Srbija dala u tom ratu.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, primetio da su mu neki govorili da je trebalo da napusti skup, ili da nije trebalo ni da ide...

Objasnio je da smo pre deset dana tražili taj raspored, plašeći se upravo stvari kakve su se desile, ali da smo, zauzvrat, dobili skoro ljutit odgovor da "neko vodi računa o tome".

Videli smo, kaže, da neko jeste vodio računa, na štetu Srbije, i dodao da su ga neki ubeđivali i da je reč o abecednom redu, ali da je to laž i neistina i da je to učinjeno tako zbog nečije političke, i to dnevno političke odluke ili ne samo političke....

Predsednik Srbije je zahvalio ambasadoru Francuske Mondoliniju na izvinjenju koje je uputio zbog toga i naglasio da je time pokazao koliko mu je stalo do dobrih odnosa sa Srbijom.

Vučić je rekao i da nije dalje ostao na skupu u Parizu, te zbog svega toga ne zna šta se dalje tamo dešavalo i ponovio da nije želeo da pravi skandale i da ostane zabeleženo da je Srbija zemlja koja pravi skandale.

Onima koji kažu da je trebalo da ljutito reaguje poručio je da ga "ne vuku za jezik", te podsetio da njega svi poštju, da je sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel imao više od 10 sastanaka: "Neki nisu imali nijedan, ili su imali jedan, a, bolje bi bilo da ni taj jedan nisu imali, jer ih je Merkel 'isprašila', zbog lažljive politike koju su vodili", podsetio je.

Reč je, kaže, o onima koji ne smeju ni da pisnu u stranim ambasadama i koji na svakom mestu i svuda govore da bi priznali nezavisno Kosovo, a da ovo što pričaju o tobož njegovoj odbrani rade samo zato jer im je to način da sruše Vučića sa vlasti.

Dodao je i da "kukaju" kako ih nema na televizijama, a samo Boško Obradović je više puta u emisijama bio na javnom servisu od njega, izuzimajući Dnevnik, iz kojeg, dodaje, ne mogu da ga "izbace" po funkciji koju obavlja, kao i da je reč o ljudima koji toliko mrze da mrze i svoju zemlju i sve što je dobro u njoj urađeno. "Neki ljudi mrze svoju zemlju samo zato što sam ja na njenom čelu", dodao je.

Vučić se osvrnuo još jednom na obeležavanje u Parizu i rekao da mu je žao što neko nije razumeo kakvu svetinju taj dan predstavlja. Ponovio je da smatra da smo se tamo na častan način predstavili, ali i da ćemo na isti takav način dočekati u decembru predsednika Francuske Emanuela Makrona, a zatim i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Vulin: Vučiću je bilo najteže

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je, povodom rasporeda zvanica na obeležavanju Dana primirja u Prvom svetskom ratu u Parizu, izjavio da je predsednik Aleksandar Vučić doneo hrabru odluku da ostane na toj manifestaciji.

"Neću da se pravim da sam više uvređen od bilo kog drugog građanina Srbije. Naravno da je to bilo teško, najteže je bilo našem predsedniku. On je doneo hrabru i državničku odluku da ostane", izjavio je novinarima Vulin.

On je naglasio da bi predsedniku Vučiću bilo mnogo lakše da je ustao, otišao, rekao ono što oseća i misli u tom trenutku, ali na godišnjicu pobede u Prvom svetskom ratu, kada su naši preci ostvarili tu sjajnu i veliku pobedu i bez kojiih ne bi bilo ni srpske zastave, ni srpskog predsednika, "ispalo bi da nas je jedan Hašim Taši oterao sa mesta gde smo mi pobedili, gde je milion naših predaka, svojim kostima i svojom krvlju, napravilo taj veliki spomenik evropske slobode".

foto: EPA

"Mislim da je uradio to što je trebalo da uradi. Uradio je to kao državnik. Ne bi svako imao tu hrabrost, državničku hrabrost, kao što je on imao i apsolutno podržavam to što je uradio. Onaj ko je dozvolio da se Tači nađe tamo gde mu nije mesto trebalo bi da oseća stid. Ne verujem da će osećati stid. To jeste bio pokušaj da se Srbija izbaci sa te velike fotografije pobednika u Prvom svetskom ratu i da ono što smo osvojili velikom pobedom naših predaka sada izgubimo. Nisu uspeli u tome. Da li su nas uvredili? Jesu. Ali nisu uspeli da nas ponize i odvedu tamo gde nam nije mesto", izjavio je ministar Vulin.

Upitan da prokomentariše da li je 11. novembar za nas Dan pobede ili Dan primirja ministar Vulin je rekao da je za Srbiju to, bez svake sumnje, Dan pobede.

"Dan primirja je možda bio za neke druge. Za nas, koji smo pobedili u Prvom svetskom ratu tako što smo preživeli. Srbiji je bilo namenjeno potpuno uništenje. Srbija je trebalo potpuno da nestane. Podsetiću vas na saopštenje austro-ugarske vrhovne komande koje kaže da 1915. godine prestaje da izdaje Kominike sa srpskog ratišta jer srpske vojske i države više nema, da više nema o čemu ni da se izveštava. Nama je bilo predviđeno potpuno uništenje. Mi smo pobedili, za nas je to Dan pobede. A za one koji su se možda malo posvađali to je bio Dan primirja. Nas su hteli da unište", izjavio je ministar Vulin.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Reuters/Predsedništvo/Youtube Printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track