Najnovije vesti

POKRET DOSTA JE BILO UPUTIO PROTESTNO PISMO AMBASADORU: Francuska zaboravila ulogu Srbije u Velikom ratu
Foto: Reuters/Sputnik/Mikhail Metzel

Proslava veka od primirja u senci nezapamćenog skandala

POKRET DOSTA JE BILO UPUTIO PROTESTNO PISMO AMBASADORU: Francuska zaboravila ulogu Srbije u Velikom ratu

Politika

Opozicioni pokret Dosta je bilo izrazio je danas protest zbog "ozbiljnog propusta u organizaciji proslave jubileja Dana primirja u Prvom svetskom ratu".

Dosta je bilo ističe da srpski narod nikada nije zaboravio svoje savezništvo sa Francuskom, ali da Francuska izgleda jeste zaboravila ulogu Srbije u Velikom ratu, kao i da su organizatori u Parizu više vodili računa o "trenutnim geopolitičkim i strateško-interesnim prestrojavanjima, a manje o nepobitnim istorijskim činjenicama".

Srbiji je, navode u pismu upućenom ambasadoru Francuske u Srbiji Frederiku Mondoloniju, tokom svečanog obraćanja predsednika Makrona ispred Trijumfalne kapije dodeljeno neprikladno mesto, a na pobednički pijedestal, tik uz rame sa saveznicima, postavljeni su, između ostalih, nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik samoproglašene Republike Kosovo, Hašim Tači.

"Koliko god da je Srbija tokom proteklih decenija ekonomski i socijalno devastirana građanskim ratovima i iscrpljujućim međunarodnim sankcijama, te iako mala i brojčano neuporediva sa nekim drugim mnogoljudnijim državama, njeno mesto jeste u prvom redu i među pobednicima Prvog svetskog rata", kažu u ovom pokretu uz podsećanje da je pre sto godina Nemačka poražena, a Kosovo bilo deo Kraljevine Srbije.

DJB napominje da je KiM i danas neotuđivi deo Srbije, u skladu sa međunarodnim pravom i Rezolucijom UN 1244, "kakav god da je s tim u vezi stav zvaničnog Pariza", zaključuje se u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Reuters)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...