Najnovije vesti

SRBIJA JAČA VOJSKU! OD KINE NABAVLJAMO JEDAN OD NAJBOLJIH PVO SISTEMA NA SVETU: Moćni raketni štit može istovremeno da dejstvuje sa 12 RAKETA NA ŠEST CILJEVA! (VIDEO)
Foto: EPA/Roman Pilipey

MODERNIZACIJA

SRBIJA JAČA VOJSKU! OD KINE NABAVLJAMO JEDAN OD NAJBOLJIH PVO SISTEMA NA SVETU: Moćni raketni štit može istovremeno da dejstvuje sa 12 RAKETA NA ŠEST CILJEVA! (VIDEO)

Politika
09:22h

Bespilotne letelice koje će Vojsci Srbije biti isporučene iz Kine vredne su 30 miliona dolara. Državni vrh, međutim, najavljuje i proširenje vojnog paketa srpsko-kineske saradnje.

Tema pregovora sa Pekingom najverovatnije će biti raketni sistem PVO malog dometa FK-3, koji bi zadovoljio jedan od gorućih problema naših oružanih snaga - zaštitu od napada iz vazduha, pišu "Večernje novosti".

Da je značajno proširenje saradnje u oblasti odbrane sa Kinom na vidiku, potvrdio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je najavio i nove nabavke, ali nije precizirao o kojim sredstvima ratne tehnike se pregovara.

"Verujem da ćemo dobiti još nešto iz Kine. Nešto ćemo dobiti, a nešto platiti. O čemu se radi, reći ću tek kada dobijem potvrdu od predsednika te zemlje", rekao je Vučić.

U domaćoj stručnoj javnosti se već duže vreme nezvanično govori da je sa Kinezima načelno dogovorena isporuka raketnog sistema FK-3. Reč je o raketama širokog spektra dejstva koje bi Vojsci Srbije omogućile potpuno nove performanse.

Naši izvori objašnjavaju da je preliminarni dogovor o nabavci savremenog kineskog naoružanja načelno postignut prilikom posete predsednika Vučića Pekingu u septembru ove godine. Kineski državni vrh, u međuvremenu, dao je zeleno svetlo da pregovori uđu u finale.

Reč je o raketnom sistemu koji razara ciljeve na do 100 kilometara daljine, odnosno 27 kilometara visine. Moćni raketni štit može istovremeno da dejstvuje sa 12 raketa na šest ciljeva. Ovaj sistem Kina je razvila po ugledu na ruski S-300, što garantuje jednostavno korišćenje i visoku efikasnost.

U istom paketu vojne saradnje u kome će biti FK-3 biće i nekoliko višenamenskih bespilotnih letelica "ving lung". Ovi dronovi namenjeni su borbenim dejstvima na neprijateljske položaje, objekte i tehniku. Ubojite letelice mogu da nose široku paletu naoružanja - laserski vođene bombe mase do 50 kilograma, protivpešadijske bombe, rakete vazduh-zemlja i protivoklopne rakete. Zavisno od tipa, mogu uspešno da obavljaju izviđačke i zadatke navođenja drugih raketnih ili artiljerijskih sistema na ciljeve na zemlji.

Lista korisnika kineskih dronova je podugačka, a na njoj su i Emirati, Saudijska Arabija, Egipat, Kazahstan, Nigerija...

Strateško opredeljenje Srbije jeste jačanje oružanih snaga. Da će ovaj projekat biti nastavljen, potvrđeno je i posle nedavno održave velike vojne vežbe "Vek pobednika".

- Bio sam ministar odbrane i znam kakvo stanje sam nasledio. Jedan avion u stanju raspada. Na vežbi je letelo njih osam. Nisu stajali u hangarima, već su leteli. Da ne pričam o uniformama, o projektu opremanja, o zaštitnoj opremi, puškama, o domaćim transporterima ili haubicama - rekao je predsednik Vučić, čestitajući pripadnicima Vojske Srbije na uspešno održanoj vežbi.

Kurir.rs/Novosti/R.Dr./Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...