Rasmusen: Nema vojnog rešenja za Kosovo, samo dijalog

Rasmusen: Nema vojnog rešenja za Kosovo, samo dijalog

Politika -
On je ocenio da je za to potrebno "angažovanje vlasti u Beogradu, ali i politička smelost i opredeljenje političkih zvaničnika Kosova

PRIŠTINA - Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je u Prištini da se problemi severa Kosova ne mogu rešavati vojnim putem, već dijalogom između Beograda i Prištine.

Na konferenciji za novinare, posle okončanja jednodnevne posete Kosovu, Rasmusen je pozvao lidere u Prištini i Beogradu da nastave razgovore ističući da za sever nema vojnog ili nasilnog rešenja.

"Nema vojnog rešenja za ove probleme. Mi treba da imamo politički proces koji će dovesti do pune integracije severnog dela Kosova u kosovsko društvo", kazao je prvi čovek NATO.

On je ocenio da je za to potrebno "angažovanje vlasti u Beogradu, ali i politička smelost i opredeljenje političkih zvaničnika Kosova".

Rasmusen je podvukao da Beograd i Priština imaju nerešene političke probleme.

"Još uvek ima političkih problema. Njih treba rešiti putem dijaloga i zato mi podržavamo dijalog između Prištine i Beograda", kazao je generalni sekretar NATO. Osvrčući se na prve godine uspostavljanja misije Kfora na Kosovu Rasmusen je ocenio i da smanjenje broja pripadnika Kfora govori da na Kosovu ima napretka, ali i da Kfor zahteva napredak za sever Kosova.

"Posledenje godine smo videli i nasilje u severnom delu i želim da naglasim da ćemo preduzeti potrebne korake kako bismo u celosti ispunili Rezoluciju 1244 za mirnu i sigurnu sredinu”, kazao je Rasmusen.

Tokom posete Kosovu pored razgovora sa komandantom Kfora, nemačkim generalom Erhardom Drevsom, Rasmusen je imao i odvojene susrete sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i njegovim zamenikom Slobodanom Petrovićem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track