Najnovije vesti

NE POSTOJI NIJEDAN ARGUMENT DA KOSOVO POSTANE ČLAN INTERPOLA: Sekretari MUP Srbije u Dubaiju objasnili zašto je ovo NEPRIHVATLJIVO
Foto: Profimedia

odbrana interesa

NE POSTOJI NIJEDAN ARGUMENT DA KOSOVO POSTANE ČLAN INTERPOLA: Sekretari MUP Srbije u Dubaiju objasnili zašto je ovo NEPRIHVATLJIVO

Politika

Državni sekretari Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović i Biljana Popović Ivković izložile su danas u Dubaiju, predstavnicima delegacija koje će učestvovati na Generalnoj skupštini Interpola, argumente Republike Srbije zašto takozvano „Kosovo“ ne može biti deo ove međunarodne policijske organizacije.

Hrkalović i Popović Ivković su naglasile da ne postoji nijedan politički, pravni i policijski argument koji bi opravdao članstvo tzv. „Kosova“ i da bi eventualna odluka o prijemu bila presedan sa nesagledivim posledicama po bezbednost.

foto: Fonet

Kako su objasnile, Interpolove baze podataka našle bi se u rukama ljudi koji se i sami nalaze na poternicama zbog ozbiljnih krivičnih dela.

Hrkalović je predstavnicima delegacija ukazala na činjenicu da Prištini nije cilj da članstvom u Interpolu radi na jačanju kapaciteta za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma, već da zloupotrebi ovu međunarodnu policijsku organizaciju radi daljeg afirmisanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. „Kosova“.

Popović Ivković je istakla da i samo razmatranje zahteva tzv. „Kosova“ za članstvo predstavlja apsolutni pravni presedan.

„Ovakva aktivnost bi značila kršenje odredaba statutarnih dokumenata Interpola i pravno obavezujuće Korelove Rezolucije od strane Generalne skupštine i članica“, rekla je Popović Ivković i podsetila da je njom jasno definisano da je članstvo u Interpolu rezervisano isključivo za države članice Ujedinjenih nacija i zemlje koje imaju status posmatrača u UN.

foto: Fonet

Kako je objasnila Generalni sekretarijat Interpola je stavljanjem zahteva tzv. „Kosova“ u predlog dnevnog reda, prekršio sopstvene procedure propisane Korelovom rezolucijom.

„Potpuno samoinicijativno uzeli su u razmatranje prijavu tzv. „Kosova“, kršeći pravo članica Interpola da o tome budu informisane i da zauzmu sopstveni stav vezano za aplikaciju“, ukazala je Popović Ivković.

Državni sekretari Hrkalović i Popović Ivković istakle su da je Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo Republike Srbije i pozvale države članice da, ukoliko se zahtev Prištine bude razmatrao na Generalnoj skupštini, glasaju protiv i time pokažu da su privržene međunarodnom pravu i da ne pristaju na politizaciju i rušenje ugleda Interpola.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...