Najnovije vesti

BRNABIĆEVA SE SASTALA SA FABRICIJEM I AMBASADORIMA EU: Zabrinuta sam zbog situacije na Kosovu, Priština ne poštuje dogovore...
Foto: Tanjug/Kabinet predsednice Vlade Srbije/Slobodan Miljević

važan sastanak

BRNABIĆEVA SE SASTALA SA FABRICIJEM I AMBASADORIMA EU: Zabrinuta sam zbog situacije na Kosovu, Priština ne poštuje dogovore...

Politika

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je na sastanku sa šefom Delegacije EU Semom Fabricijem i ambasadorima zemalja EU izrazila zabrinutost zbog sve kompleksnije situacije na Kosovu i Metohiji, imajući u vidu da privremene institucije u Prištini, kako kaže, ne poštuju dijalog, dogovore i sporazume.

"U prošlom izveštaju Evropske komisije našle su se pohvale na račun Prištine u vezi sa formiranjem grupe za izradu Statuta za Zajednicu srpskih opština (ZSO), pa u sledećem izveštaju treba povesti računa kako će se to tretirati, jer danas nema ni Statuta, a ni ZSO", rekla je Brnabić na pres konferenciji.

foto: Tanjug/Kabinet predsednice Vlade Srbije/Slobodan Miljević

Sa ambasadorima je, istakla je, između ostalog razgovarala i o poglavlju 35, odnosno o dijalogu Beograda i Prištine.

Premijerka je istakla da Priština, pored toga što ne poštuje dogovore, ne poštuje ni Ustav imajući u vidu najavu transformacije kosovskih bezbednosnih snaga u takozvane oružane snage Kosova. To je, kako kaže, suprotno ne samo Briselskom sporazumu i Rezoluciji 1244, nego i njhovom Ustavu u kojem stoji da za transformaciju mora da postoji većinska podrška srpskih poslanika u kosovskoj skupštini.

Podsetila je i na uvođenje dodatnih carina iz Prištine na srpsku robu od 10 odsto, što je, kako kaže, kršenje CEFTA sporazumu i to u trenutku kada Priština predsedava CEFT-om.

"Izrazila sam zabrinutost, ne samo za dalji dijalog, nego šta sledeće može da se desi, ako imamo konstantno kršenje svih dogovora, sporazuma i ugovora. Zamolila sam ambasadore da to shvate ozbiljno", rekla je premijerka.

Brnabić je podvukla da je uručila pisma koje je poslala svim vladama širom sveta u kojima se upozorava na kompleksnu situaciju na Kosovu i Metohiju.

Neću komentarisati reakcije iz Sarajeva na izjavu o Srebrenici

Neću dalje komentarisati izjavu i reakcije iz Sarajeva na moju izjavu o Srebrenici, kazala je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je istakla da joj je neverovatno "kako se u samo dva koraka vratimo do Ilije Garašanina".

"Neću dalje komentarisati izjavu o Srebrenici. U interesu regionalne stabilnosti želim da idemo napred i nemam dalji komentar", kazala je Brnabićeva. U nedavnom intervjuu za "Dojče vele", premijerka je kazala da se u Srebrenici radi o "gnusnom zločinu", ali da "nije bilo genocida". Na to je iz Sarajeva reagovao predsedavajući Savetu ministara BiH Denis Zvizdić koji je rekao da je "zaprepašćen" izjavom Ane Brnabić o Srebrenici, u kojoj se, po njegovom mišljenju, "negira genocid".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...