MAKRON PISAO VUČIĆU, PA OTVORIO DUŠU: Mi smo braća po oružju, znam koliko je srpski narod propatio tokom Prvog svetskog rata podnevši strašne žrtve...
Foto: Marina Lopičić, Predsedništvo Srbije

Posle skandala sa sedenjem u parizu, a uoči posete Beogradu

MAKRON PISAO VUČIĆU, PA OTVORIO DUŠU: Mi smo braća po oružju, znam koliko je srpski narod propatio tokom Prvog svetskog rata podnevši strašne žrtve...

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Francuske Emanuel Makron uputio je pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kome izražava želju da tokom posete Beogradu 5. i 6 decembra zajedno sa njim oživi sećanje na strašnje žrtve koje je srpski narod podneo za na strani saveznika u Prvom svetskom ratu i da to posluži kao osnov za novo nastojanje Francuske i Srbije u okviru strateškog partnerstva.

foto: Kancelarija predsednika, Predsedništvo

Pismo predsednika Francuske Vučiću u celini glasi:

"Želeo bih da Vam se lično zahvalim na Vašem prisustvu u Parizu na ceremoniji, kojom je obeležena stogodišnjica primirja iz 1918. godine. Znam koliko je srpski narod propatio tokom Prvog svetskog rata, podnevši strašne žrtve od više od milion i dve stotine hiljada ljudi, što je činilo gotovo trećinu stanovništva. Želim da odam priznanje njihovoj borbi na strani saveznica, a posebno Francuske na Solunskom frontu, o kome se ne tako često govori, iako je bio odlučujući za okončanje tog razarajućeg sukoba.

foto: Reuter, Predsedništvo Srbije, Printscreen YT

Želim da Vi i srpski narod budete u potpunosti uvereni u moje zalaganje da se ukaže čast i oživi ovo sećanje, kao što ćemo to zajedno učiniti prilikom moje posete Srbiji 5. i 6. decembra ove godine.

Izražavam želju da obeležavanje bratstva po oružju naših dveju zemalja i žrtve naših vojnika posluže kao osnova za novo zajedničko nastojanje naših dveju država u okviru strateškog parnerstva, kako bismo još više unapredili saradnju, evropske vrednosti i regionalnu stabilnost.

foto: Predsedništvo Srbije

Takođe, želim da Vam se zahvalim na Vašem nedavnom pismu u kome ste mi ukazali na doprinos Vlade Republike Srbije razvoju nastave francuskog jezika i multilateralne frankofone saradnje. Stalno angažovanje Vaše zemlje tokom jedanaest poslednjih godina u svojstvu člana posmatrača Međunarodne organizacije frankofonije (OIF) ušlo je u novu etapu na samitu u Jerevanu u oktobru ove godine, kada ste jednoglasnom odlukom dobili status pridruženog člana.

Francuska je podržala ovaj izbor i ja ponavljam našu volju da Vam pomognemo na putu promovisanja francuskog jezika u Srbiji i vrednosti koje su nam zajedničke, na čemu sam Vam veoma zahvalan.

foto: Kancelarija predsednika, Predsedništvo

U očekivanju da se sa Vama uskoro ponovo sretnem, molim vas, gospodine predsedniče, da primite izraze mog dubokog poštovanja, navodi se u pismu predsednika Makrona, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

(Kurir.rs/Foto: Marina Lopičić/Foto: Predsedništvo)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track