Najnovije vesti

RASIM LJAJIĆ KAŽE DA ĆE ODLUKA PRIŠTINE IMATI OGROMNE POSLEDICE:  Ako se takse ne povuku, trgovina između centralne Srbije i Kosova biće obustavljena
Foto: Zorana Jevtić

VELIKA ŠTETA

RASIM LJAJIĆ KAŽE DA ĆE ODLUKA PRIŠTINE IMATI OGROMNE POSLEDICE: Ako se takse ne povuku, trgovina između centralne Srbije i Kosova biće obustavljena

Politika

BEOGRAD - Potpredsednik vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je danas da je odluka Prištine da takse na proizvode iz centralne Srbije poveća za 100 odsto znači sprečavanje i zaustavljanje trgovine između Kosova i centralne Srbije i da je to "par ekselans" politička odluka, koja će imati ogromne negativne posledice.

Ljajić je za Tanjug rekao da su dva razloga za tu odluku - jučerašnje glasanje u Interpolu i činjenica da međunarodna zajednica nije blagovremeno i oštro reagovala na dosadašnje vancarinske barijere koje su uvođene od strane Prištine.

foto: Zorana Jevtić

"Posledice su svakako ogromne, pre svega ekonomske. Ovo znači definitvno obustavu svake vrste trgovine između centralne Srbije i Kosova", rekao je Ljajić.

On je istakao da nema tog proizvođača iz Srbije koji može da bude konkurentan sa tolikim taksama, porezima i carinama koje se uvode.

"Bolje da su rekli "zabrana trgovine sa Srbijom", nego što na ovakav načIn pokušavaju to da urade. Stvari moraju nazvati pravim imenom - ovo jeste sprečavanje i zaustavljanje trgovine između Kosova i centralne Srbije", istakao je Ljajić.

Ljajić je naveo da je iz centralne Srbije prošle godine na KiM plasirana roba u vrednosti od 440 miliona evra, a da smo kupili robu vrednosti od 21 milion, te da se ove godine beleži rast od nekih devet odsto, pa će i posledice biti ogromne.

Ministar je naglasio da su dva uzroka za ovu meru Prištine, a prvi je jučerašnje glasanje u Interpolu.

"Ovo je reakcija direktno na to, to i ne kriju", podvukao je Ljajić.

foto: AP 19 5 2016

Kao drugi razlog, naveo je to što međunarodna zajednica nije blagovremeno i oštro reagovala na dosadašnje vancarinske barijere koje su uvođene od strane

Prištine.

Na pitanje kakvu reakciju međunarodne zajednice sada očekuje, Ljajić kaže da nema druge žešće reakcije nego da se sve ove odluke i mere povuku.

"To je jedino merodavno, jedino učinkovito. Ovo je "par ekselans" politička odluka Prištine, kao rekacija ba jucerašnje glasanje", rekao je Ljajić.

Na obrazloženja Ramuša Haradinaja, po kome navodno Srbija uvodi vancarisnke barijere zbog čega oni reaguju, Ljajić kaže da mi pozivamo sve eskperte sveta da dođu i vide ko kome uvodi vancarinske barijere.

"Ako ikome odgovora zona slobodne trgovine i ukidanje svih barijera - odgovara Srbiji", poručio je Ljaijić.

Kaže da Srbiji adresa treba da bude Brisel, koji će, kako kaže, ovog puta reagovati ili reći da je CEFTA sporazum i de fakto i de jure "mrtav" i da moramo da tražimo nove načine komunikacije i sporazume na Zapadnom Balkanu koji će se sprovoditi.

foto: Dragana Udovičić

Odgovarajući na pitanju kakvu vrstu pritiska prema Prištini očekuje, Ljajić kaže da je to jednostavan pritisak da se ukine mere i da se vratimo pregovorima

"Ovo ne rade čak ni države koje su u međusobnom ratu. Deluje deplasirano pričati o političkom dijalogu ako vi urgožavate i vlastite građane ovakvim odlukama i merama, jer će oni platiti najveću cenu ovih drakonskih mera, a one nisu ništa drugo nego zaustavljanje svake saradnje", dodao je Ljajić.

Srbija, kaže, mora da bude "hladne glave" i da donosi pragmatične odluke, a ne ovakve mere koje pre svega štete građanima.

"Nećemo se pomiriti svakako sa ovim odlukama i merama. Tražićemo i animirati sve one za koje verujemo da mogu da utiču na Prištinu da povuče odluku", rekao je Ljajić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...