OVO JE UVOD U RAT U PROGON SRBA SA KOSMETA! Mračni ciljevi kriju se iza poteza Prištine o uvođenju taksi od 100 odsto!
Foto: Beta, AP, EPA

BRUKA

OVO JE UVOD U RAT U PROGON SRBA SA KOSMETA! Mračni ciljevi kriju se iza poteza Prištine o uvođenju taksi od 100 odsto!

Politika -

Dan posle pobede Srbije i debakla samoproglašene države Kosovo na zasedanju Generalne skupštine Interpola, Priština je posegnula za ludačkom osvetom, pa je brže-bolje povećala takse na srpske proizvode na 100 odsto!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je odluka Prištine najveći udar do sada i da je cilj priznanje nezavisnog Kosova i proterivanje Srba.

Četiri cilja Prištine

On je ukazao da Priština ima četiri cilja koja želi da ostvari dizanjem taksi na robu na 100 odsto, a prvi je da izvrši do sada najveći pritisak, koji bi vodio bezuslovnoj „kapitulaciji“ Beograda i punom priznanju nezavisnosti. Vučić je rekao da je drugi cilj apsolutne zabrane trgovine da u tišini sprovede najsnažnije i najbrže etničko čišćenje i proterivanje Srba sa Kosova i Metohije i južno i severno od Ibra. Kao treću stvar zbog koje je Priština preduzela najnovije mere Vučić vidi pritisak na međunarodne organe i institucije da im učine neke ustupke po pitanju vizne liberalizacije i da pokažu da su u stanju da izazovu eskalaciju i destabilizaciju. „Četvrto, plašili smo se da kažemo da je i to mogući cilj, a to je početak sukoba i potpune destabilizacije regiona zarad nečijih tuđih interesa ili nekih svojih interesa, jer mirnim putem i dijalogom svoje interese ne mogu da ostvare u meri i na način na koji su to želeli“, naglasio je predsednik Vučić.

foto: Beta

On je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost izjavio da Srbija brine za mir i stabilnost regiona i da priprema raznovrsne mere „kako bi obavestili svet“ o merama Prištine i kako bi Srbi na Kosovu i Metohiji bili zaštićeni.

Ne uvodimo kontramere

„Došli smo do informacije da je Priština pripremala ukidanje barijera, spremanje ‚izlazne strategije‘ posle neuspeha učlanjenja u Interpol, ali oni su uprkos takvih najava doneli takvu odluku. To znači da na racionalne odluke i racionalno ponašanje Prištine ne možemo da računamo“, kazao je Vučić.

„Dogovorili smo se da svi naši organi budu u pripravnosti da reaguju na sumanute poteze prištinskih vlasti“, rekao je Vučić. Dodao je da Srbija ni na koji način neće uzvraćati bilo kakvim kontramerama, jer želi da ostane pouzdan partner i u regionu, ali i u Evropi i svetu.

„Nećemo zaustavljati kamione, želimo da pokažemo razliku između odgovornog i neodgovornog ponašanja“, rekao je Vučić.

„Molim vas, povucite odluku, da sednemo da razgovaramo, moramo da postignemo dogovor i kompromis‘‘, poručio je predsednik Srbije obraćajući se Albancima.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić kaže da Priština najnovijim merama želi da protera sav srpski narod s KiM.

- Ovo je nezvanična objava rata Srbima na KiM! Ukoliko se ovo ludilo ne spreči, srpski narod neće imati mogućnosti za opstanak na KiM i s nama je gotovo. Zato tražimo hitnu reakciju i pomoć Beograda. Mi ćemo i sami pronaći način da se odupremo ovom nasilju, jer ovo je borba za goli opstanak. Zato se nadamo razumevanju, solidarnosti i podršci čitave Srbije - poručio je Rakić za Kurir.

U istom danu kad su prištinske vlasti poslale svoje inspektore da povuku svu srpsku robu iz trgovina ako na deklaraciji nije navedeno „Republika Kosovo“, kosovska vlada otišla je i korak dalje, pa je nakon povećanja taksa na robu iz Srbije od 10 odsto podigla poreze na nju na čak 100 odsto, što ne samo da je u potpunosti suprotno sporazumu CEFTA već preti da ozbiljno ugrozi bezbednost u regionu.

Haradinajeva „kuhinja“

Sumanuta odluka ovog puta došla je iz „kuhinje“ kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, koji je poručio da se mere primenjuju - odmah!

foto: AP

- Ova odluka stupa na snagu odmah i institucije su obavezne da je odmah sprovedu - rekao je Haradinaj novinarima nakon sednice vlade.

On tvrdi da sporazum CEFTA između Beograda i Prištine ne funkcioniše. Prištinski mediji prenose da je to odgovor na „kampanju koju Srbija vodi prema državnom vlasništvu Kosova i činjenicu da ona predstavlja prepreku za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama“.

- Kosovo je dugo ometano kako u transportu, tako i u analizi i u bilo kom drugom instrumentu CEFTA i zbog toga podržavam ovaj predlog - izjavio je Haradinaj.

Upozorenje Prištini

EU: HITNO UKINITE TAKSE!

foto: EPA

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini osudila je odluku Prištine o podizanju takse na srpske proizvode na 100 odsto i zatražila da se ta odluka povuče.

Federika Mogerini je navela da je odluka Prištine o podizanju takse za proizvode iz Srbije i BiH jasno kršenje Cefta sporazuma, kao i SSP-a.

Pozvala je tzv. „kosovsku vladu“ da odmah opozove odluku.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da je stav EU da su odluke o taksi na robu iz Srbije i BiH koju je primenila Priština „kršenje CEFTA sporazuma“.

„Naš je stav prilično jasan, uvođenje mera je sto odsto kršenje CEFTA sporazuma i protivi se duhu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Tražili smo od kosovskih vlasti da povuku odluku odmah“, rekao je Fabrici.

Obrazloženje

ANALIZIRALI „BARIJERE“, PA UDARILI ZABRANU

U predlogu za povećanje taksa na robu iz centralne Srbije za 100 odsto, koji je izradilo kosovsko ministarstvo trgovine i industrije, navodi se da je analizom utvrđeno da se kosovski proizvođači suočavaju s raznim „necarinskim barijerama u Srbiji“, odnosno da kosovski proizvodi ne mogu da uđu na srpsko tržište. - Srpske vlasti ne priznaju analizu uvoznika s Kosova i oni zahtevaju preispitivanje kosovske robe. Osim toga, pitanje tranzita i dalje predstavlja ozbiljnu prepreku za lokalne kompanije koje izvoze u zemlje EU i čija roba prelazi srpsku teritoriju - navodi se u predlogu.

Srpska roba na KiM

foto: Profimedia
  • Srpska roba se plasira na KiM u vrednosti od 440 miliona evra godišnje
  • Najviše se prodaju flaširana voda, šećer, suncokret, gasna ulja, motorni benzin
  • Za srpske uljare KiM je najveće tržište posle centralne Srbije
  • NIS je najveći prodavac na KiM

Kuju planove

DOGOVARAJU KOREKCIJU GRANICA

foto: Beta Bor Slanasta

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je nedavno u mirnoj atmosferi večerao sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i ministrom spoljnih poslova Bedžetom Pacolijem, a da se za stolom razgovaralo o ideji o korekciji granice sa Srbijom.

- Imao sam večeru sa predsednikom Tačijem. Razgovarali smo o aktuelnim temama. Reč je o stavovima sa kojima su upoznate i međunarodne organizacije. Verujem da su naši stavovi poznati i da u odnosu na njih nema promena - rekao je Haradinaj.

Potpuno ludilo

RAMUŠ SRPSKIM OPŠTINAMA OTIMA IMOVINU

foto: EPA

Vlada lažne države Kosovo donela je odluku o privremenoj obustavi vraćanja društvene imovine u vlasništvo srpskim opštinama. Ramuš Haradinaj predložio je da odluka o prelasku imovine na opštine bude obustavljena do odluke Ustavnog suda i zahteva da se sve aktuelne odluke opština ukinu.

Haradinaj je rekao da u ovu odluku ne ulaze oblasti oko Prištine, gde se nalazi posebna industrijska zona, američka ekonomska zona u Đakovici, kao i imovina dodeljena nemačkim ambasadorima.

Podsećamo da je imovina društvenih preduzeća koja se nalazi na KiM u opštinama sa srpskom većinom početkom novembra preneta u nadležnost tih opština, a na taj način zaustavljena je i njena privatizacija.

REAKCIJE

Rasim Ljajić

OVO JE ZABRANA TRGOVINE SA SRBIJOM

foto: Beta Milan Obradović

Bolje da su rekli „zabrana trgovine sa Srbijom“ nego što na ovakav način pokušavaju to da urade. Stvari se moraju nazvati pravim imenom - ovo jeste sprečavanje i zaustavljanje trgovine između Kosova i centralne Srbije

Jadranka Joksimović

RAZMAŽENO I NEZRELO

foto: Filip Plavčić

Priština se oglušila na sve pozive iz EU i drugih zemalja da ukinu nelegalne takse kojima se podriva CEFTA okvir i regionalna ekonomska saradnja i sad pokazuju u punom svetlu kako oni zamišljaju regionalnu saradnju. Posledice direktno osećaju građani, ali njih i ne zanimaju vladavina prava i građani.

Aleksandar Vulin

EVROPO, OBUZDAJ HARADINAJA

foto: Beta Darimir Banda

Priština je još jednom pokazala da je najveća pretnja stabilnosti i da donosi po mir opasne odluke. Ili će EU i Unmik obuzdati Prištinu ili će i oni preuzeti deo krivice za sve što će se desiti kao posledica nasilja koje sprovodi vlada Haradinaja.

Marko Čadež

NERACIONALNO I NA ŠTETU SVIH

foto: Zorana Jevtić

Ovo je neracionalna, politička odluka koja šteti kompanijama na KiM, građanima i regionalnoj saradnji, celom Balkanu. Ovim se pokazuje potpuno nerazumevanje kako funkcioniše privreda.

Siniša Mali

SKANDALOZNA ODLUKA

foto: Marina Lopičić

U pitanju je bes prištinskih vlasti zbog činjenice da nisu ušli u Interpol i potpuno skandalozna odluka. Ovo je daleko ne samo od CEFTA sporazuma već i od zdrave pameti. Izazivaju nas jer su besni i gledaju dokle mogu da idu.

Milovan Drecun

NEMOĆ PRIŠTINE

foto: Stefan Jokić

Ovo je sulud i potpuno nepotreban potez, koji pokazuje svu nemoć Prištine. Iskoristili su nezadovoljstvo zbog Interpola da nastave s pogoršanjem odnosa sa Beogradom i otežavanjem komunikacije Beograda sa srpskim narodom na KiM.

foto: Kurir

DANAS U KURIRU SAZNAJTE JOŠ:

LUNA ĆE SE UBITI U PROGRAMU: Psiholog Lidija Grujić iznela strašnu prognozu!

BRANIMIR DŽONI ŠTULIĆ: Tito je bio fantastičan!

PREVARA VEKA U KINI: Prodavali ISKORIŠĆENE kondome

ISTRAGA UBISTVA VESELINA KALEZIĆA: Telohranitelj Jovana Vukotića ispitivan o ubistvu "kavčanina"

POKUŠAJ UBISTVA U NOVOJ PAZOVI: Ljubomorni muž hteo da ubije ženu zbog SMS poruka

MILOŠEVIĆ KOSOVO IZGUBIO U DEJTONU! Vujović: Kisindžer mi je rekao "Ispustili ste priliku u Dejtonu. Sad će vas udariti".

TADIĆ PLAĆA DA NE IDE U ZATVOR: Srbin na udaru Engleza

U KURIRU DVA POKLONA: Dodatak Narodni lekar - najbolji saveti za zdrav i dug život i specijal Halo oglasi

foto: Kurir

Došlo je doba godine kada su virusi, grip i prehlada svakodnevna pojava. Kurir danas poklanja dodatak Narodni lekar sa najboljim savetima za zdrav i dug život.

U prvom dodatku otkrivamo koji su najbolji prirodni preparati za jačanje imuniteta, kako razlikovati prehladu od gripa, uputstva za zdravu ishranu starijih osoba, savete doktorke Nade Macure za aktivniji život i još mnogo toga.

foto: Kurir

Ali to nije sve! Danas vam poklanjamo i specijal Halo oglase, najbolji i najpopularniji oglasnik u zemlji.

Specijal Halo oglasi su idealan izbor ukoliko želite nešto da kupite, prodate ili pronađete majstora.

Ovim specijalnim dodatkom omogućavamo vam da prodate kuću, stan, telefon, stari komad nameštaja ili da kupite računar, automobil, kućnog ljubimca ili da pronađete molera i vodoinstalatera.

foto: Kurir

Čitajte KURIR, jer uvek dobijate više!

(Kurir.rs/I. Kljajić - B. Bojić /Foto: AP, Beta, EPA)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track