Najnovije vesti

PUTIN DEFINITIVNO PRESEKAO! Srbija glavno čvorište Južnog koridora! GAS STIŽE DO 2020. GODINE
Foto: Printscreen

POTVRĐENO PISANJE KURIRA

PUTIN DEFINITIVNO PRESEKAO! Srbija glavno čvorište Južnog koridora! GAS STIŽE DO 2020. GODINE

Politika

Ruska kompanija "Gasprom“ donela je odluku da gasovod "Južni koridor“ nastavi svoju trasu kroz Bugarsku, Srbiju, Mađarsku i Slovačku.

Takođe, počele su sve pripremne procedure u tim zemljama, piše ruski list "Komersant“.

Podsetimo, Kurir je 3. oktobra pisao da je pokrenuta hitna organizacija sprovođenja Putinove naredbe o izgradnji Južnog toka kroz Srbiju.

Izvesno je da će krak ovog gasnog koridora proći kroz Srbiju, a novi gasovod Južni tok treba da bude nastavljen na gasovod Turski tok, koji je još uvek u izgradnji.

foto: Printscreen

Kako se navodi, prve isporuke gasa u Bugarsku i Srbiju počeće 2020. godine, do Mađarske će ruski gas stići samo godinu dana kasnije, što će omogućiti ruskoj kompaniji da do 2022. godine u potpunosti obustavi isporuku "plavog energenta“ preko Ukrajine.

"Komersant“ ukazuje da je ovo takoreći "Južni tok“ koji je Evropska unija obustavila još 2014. godine pod pritiskom SAD.

foto: Kurir

Kako se ocenjuje, ovog puta će biti drastično komplikovanije uticati na to da se projekat obustavi jer "Gasprom“ u potpunosti poštuje zakone Evropske unije.

Iako je Grčka takođe u planu da se priključi ovom gasovodu, kako ocenjuje "Komersant“, još uvek nije najjasnije kako će to izgledati.

Pretpostavlja se da će se Grčka spojiti na taj krak preko Bugarske ili pak da zameni azerbejdžanski gas na ruski nakon bude završena izgradnja gasovoda "TAP“, što je takođe planirano za 2020. godinu, prenosi Sputnik.

(Kurir.rs/Sputnik)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...