MINISTAR MALI: Odluka Prištine šteti samo građanima na Kosmetu
Foto: Marina Lopičić

da spustimo loptu na zemlju

MINISTAR MALI: Odluka Prištine šteti samo građanima na Kosmetu

Politika -

BEOGRAD - Odluka prištinskih vlasti da takse za robu iz centralne Srbije povećaju na 100 odsto neodgovorna je i šteti samo građanima koji žive na KiM, ocenio je danas srpski ministar finansija Siniša Mali i dodao da očekuje da će uz pomoć međunarodne zajednice problem biti rešen.

"Treba da vidimo na koji način možemo da spustimo loptu na zemlju. Da uz podršku međunarodne zajednice, nadamo se da će biti jača i veća nego što je bilo kada je uvedene tarife od 10 odsto, dođemo do načina da problem rešimo", rekao je Mali za TV Pink.

On je dodao da se u istoriji savremene ekonomije nije desilo da neko donese tako nerazumnu i neodgovornu odluku kao što su ljudi iz Prištine uradili.

"Potpiuno je neverovatno da podignete takse za 100 odsto na robu koja ulazi na KiM koja se tamo ne proizvodi, tako da nemate ni industriju koju štitite. Samo vaši građani imaju štetu od toga. Meni je to toliko besmisleno, neodgovorno", istakao je Mali.

Podseća da je osnova EU slobodan tok kapitala, roba, usluga i ljudi, te da je neprihvatljivo svako povećanje taksi na robu u uslovima globalne ekonomije, kada postoje ugovori o slobodnoj trgovini, u regionu CEFTA.

"Svet se razvija, ide napred, niko ne zatvara svoje granice pogotovu ne za ekonomiju, jel od toga najveću štetu imaju građani. Mi srpsku ekonomiju već pet ili šest godina otvaramo u potunosti, truidimo se da konsolidujemo javne finansije, da privučemo strane investitore", zaključio je Mali.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track