SRPSKA LISTA BOJKOTUJE VANREDNU SEDNICU SKUPŠTINE KOSOVA! Haradinaj: Takse na srpske proizvode od 100 odsto da ostanu sve dok Srbija ne prizna nezavisnost Kosova! (VIDEO)
Foto: Fejsbuk Printskrin I Printscreen QKu

NAKON BURNIH REAKCIJA

SRPSKA LISTA BOJKOTUJE VANREDNU SEDNICU SKUPŠTINE KOSOVA! Haradinaj: Takse na srpske proizvode od 100 odsto da ostanu sve dok Srbija ne prizna nezavisnost Kosova! (VIDEO)

Politika -

Premijer privemenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj rekao je danas na sednici kosovcskog parlamenta, koju je sazvalo 42 poslanika na temu „skandala i neuspeha“ u kosovskoj spoljnoj politici, da povećanje takse na srpsku robu za 100 odsto treba da ostane sve dok Srbija ne prizna nezavisnost Kosova.

On je rekao da je bez ovakvog pristupa nije moguće doći do uzajamnog priznavanju Kosova.

"Mere na proizvode koje dolaze iz Srbije treba da budu trajne sve do priznanja, dok Srbija ne prizna Kosovo kao nezavisnu državu. Nismo otkrili Ameriku, ali uveravam vas da bez takvog pristupa nemoguće doći do uzajamnog sporazuma o priznanju nezavisnosti", rekao je Ramup i pozvao sve stranke u kosovskom parlamentu da ostanu zajedno.

Predsednik Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti je rekao da predstavnici spoljne politike nemaju autoritet nakon što su doživeli neuspeh u Interpolu i Unesku. On je optužio Tačija i Pacolija za taj neuspeh navodeći da su dati milioni evra za lobiranje.

"Što se Tači i Pacoli više trude, Kosovu je sve gore", rekao je Kurti i dodao da je "sve što oni urade kontraproduktivno".

Inače, Haradinaj je ranije na pitanje o reakciji predsednika Srbije Vučića, koji je imao sastanke sa ambasadorima sinoć i da je u Beogradu održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, za T7 rekao da je "Kosovo bilo dovoljno tolerantno" i da su čekali "Evropska unija zaustavi agresiju Srbije", ali se to, kaže, nije dogodilo On je, kako se navodi, "čak rekao da se dijalog između dve države ne bi dogodio" da nije bilo poštovanja Kosova prema Srbiji".

Haradinaj je rekao da je odluka o povećanju poreza odluka "suverenog Kosova" i da ako "agresija Srbije prestane", ako se, kako kaže, bude poštovao energetski sporazum i još mnogo toga, može biti dovedena u normalu.

"Oni žele da nas drže u zamrznutom konfliktu, mi smo tolerisali mnoge stvari u nadi da će međunarodna zajednica pronaći rešenje, ali mi ga ne vidimo", rekao je, između ostalog, Haradinaj.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track