ALBANCI ZABRANILI DISTRIBUCIJU SRPSKE ŠTAMPE! Beokolp: Današnji tiraž smo primorani da vratimo sa prelaza Jarinje!
Foto: Stefan Jokić, Kurir

STOP ZA MEDIJE IZ SRBIJE

ALBANCI ZABRANILI DISTRIBUCIJU SRPSKE ŠTAMPE! Beokolp: Današnji tiraž smo primorani da vratimo sa prelaza Jarinje!

Politika -

Zbog takse Prištine danas je Kosovo ostalo bez srpske štampe. Kako je Kuriru rečeno u Beokolpu u Beogradu, bili su primorani da vrate štampu sa prelaza Jarinje zbog povećanih taksi od 100 odsto na sve proizvode koji dolaze iz centralne Srbije.

"Zbog novonastale situacije i uredbe vlade Kosova da uvedu takse od 100 odsto za sve proizvode koje se uvoze sa teritorije Srbije, primorani smo da obustavimo dalju isporuku štampe za teritoriju Kosova i Metohije. Današnji tiraž smo bili primorani da vratimo sa prelaza Jarinje", rečeno je u Beokolpu.

Zvezdan Mihajlović iz firme KIM Beokolp objasnio je da je dnevna štampa normalno prošla carinsku službu na srpskoj strani, ali da su na kosovskoj strani tražili da se plati dodatna taksa od 100 odsto, koja je uvedena juče za sve proizvode iz Srbije.

foto: Printskrin

"Mi ekonomski nismo imali nikakvo opravdanje, jer bismo trebali štampu ovde na Kosovu da prodajemo po duploj ceni, tako da smo kompletnu štampu vratili za Beograd", rekao je Zvezdan Mihajlović iz firme KIM Beokolp.

On je rekao da je KIM Beokolp uputio obaveštenje svim štamparima i izdavačima u Beogradu i da svi zajedno rade na iznalaženju nekog rešenja novonastalog problema.

“Gledamo kako ovo da prevaziđemo, da li možemo da nađemo neko rešenje, da narod na Kosovu ne bi ostao bez štampe, bez sredstava informisanja, jer radimo kompletnu štampu za sve srpske sredine na celom Kosovu. Nema nikakve logike da mi štampu koja košta recimo 50 dinara, prodajemo za 100 i više dinara, jer sa ovim opterećenjem od 100 odsto, tako bi trebalo da ispadne” – rekao je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, KIM Beokolp, koji je uvoznik za Kosovo, trebalo bi da plati taksu od 100 odsto, ali ova distributerska firma to nije u mogućnosti.

Mihajlović je rekao da su do sada iz sopstvenih sredstava plaćali prethodnu taksu od 10 odsto uvedenu 7.novembra, da im to niko nije nadoknadio, ali da su svesno išli na svoj gubitak jer su mislili da će ta taksa biti povučena.

“Do sada smo trpeli na svoju štetu, da ne prekidamo distribuciju štampe.Međutim, 10 odsto smo i mogli da istrpimo, ali ovih 100 odsto nikako ne možemo” – podvukao je Mihajlović.

On je istakao i da imaju četiri radnika koja su osigurana u kosovskom sistemu i da će, ako se ovo nastavi, biti prinuđeni da ih otpuste jer od toga firma radi.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja