SRBI KO U KONC LOGORU! TEROR NA KOSOVU: Albanci srpskim bebama ne daju kiseonik! EVROPA I DALJE SRAMNO ĆUTI!
Foto: Shutterstock, Dado Đilas, EPA

drama u srpskoj pokrajini

SRBI KO U KONC LOGORU! TEROR NA KOSOVU: Albanci srpskim bebama ne daju kiseonik! EVROPA I DALJE SRAMNO ĆUTI!

Politika -

Odlukom prištinske vlasti da poveća porez na robu iz centralne Srbije na čak 100 odsto pokrenut je čitav lanac događaja koji je od Kosova i Metohije napravio svojevrsnu vrstu logora za Srbe.

Samo u toku jučerašnjeg dana Srbi su doživeli da se roba iz Srbije pali na trgovima širom Kosova, da za „koru hleba“ treba da daju čak 50 centi, ili 59 dinara, vraćene su sve novine iz Srbije, čime su se našli u medijskoj izolaciji, a bolnicama prete nestašice lekova i kiseonika!

foto: Kurir

Izolacija

Srpski narod na Kosovu je u potpunoj izolaciji, a prema rečima sagovornika Kurira, ovo podseća na poteze fašističke Nemačke prema Jevrejima i Kristalnu noć 1938, kada su Nemci uništavali jevrejsku imovinu i počeli da proganjaju Jevreje.

Grupa žitelja Kačanika preksinoć je napravila lomaču na kojoj je spaljivala srpske proizvode, a čin divljanja su snimili i postavili na društvenu mrežu Fejsbuk. Kako su naveli, a prenosi kosovski portal Kossev, posle apela iz Prištine, kojim se poziva na bojkot srpskih proizvoda, oni su rešili da odu korak dalje.

- Nakon apela da bojkotujemo srpske proizvode, neki Kačaničani su odlučili da spale sve srpske proizvode. Akcija je započela i sada je u toku - rečeno je u snimku.

Ista akcija spaljivanja srpskih proizvoda na trgovima juče je organizovana i u Dečanima.

Politički analitičar Dragomir Anđelković podseća da je i Kristalna noć 1938. bila u novembru i da se sada, oko 80 godina kasnije, kao što su nacisti uništavali jevrejsku imovinu i započeli njihov progon, tako ponašaju Albanci prema Srbima.

- Ovo je neka vrsta kosovske kristalne noći, gde Albanci, kao nekad nacisti Jevrejima, počinju da uništavaju srpsku imovinu, srpski biznis, da Srbe stavljaju u geta, uz stalnu pretnju da to pretvore u pogrom. Imamo svojevrsne kosovske novembarske kristalne noći - navodi on.

foto: Profimedia

Geto i blokada

Da je ovaj potez Prištine stavio Srbe u potpunu izolaciju, smatra i analitičar Branko Radun.

- Sad su Srbi na Kosovu kao u nekoj vrsti geta, kao što su Jevreji živeli u nacističkoj Nemačkoj. Ovo je potpuna blokada. To jeste neka vrsta ponavljanja fašističke matrice - ističe Radun.

S druge strane, bivši šef diplomatije Živadin Jovanović smatra da je ovo svedočanstvo o politici međunarodne zajednice.

- Međunarodna zajednica je stalnom podrškom separatizmu na KiM odgovorna za porast tog ekstremizma - kaže Jovanović.

Maltretiranje

POLICAJCI SKIDALI SRPSKE TABLICE

Policajci u civilu su juče u selima Ranilug i Veliko Ropotovo zaustavljali vozila s tablicama centralne Srbije, vozačima uručivali saobraćajne kazne i slali ih kod sudije za prekršaje, preneo je RTK 2. Jedan od očevidaca je kazao da je policija oduzimala tablice pod izgovorom da kada „ne može RKS u Srbiji, ne mogu ni srpske tablice na Kosovu“. Prema nezvaničnim informacijama, desetak vozača je upućeno kod sudije za prekršaje.

Iživljavanje

NE DOZVOLJAVAJU PROLAZ BOCA SA KISEONIKOM, UGROŽENE BEBE

foto: Dado Đilas

Milan Ivanović, direktor bolnice u Kosovskoj Mitrovici, kazao je da Albanci ne dozvoljavaju transport boca s kiseonikom, koje su neophodne pacijentima, među kojima su i bebe. On je tokom sastanka s Vučićem rekao da rezervi još ima, za otprilike 10 dana, ali da ga plaši šta će biti kad budu potrošene i naveo da se na KiM događa sistematski teror nad Srbima samo zato što ne prihvataju jednu „kvazi, mafijašku državu“.

- Ne možemo dozvoliti da neko ugrozi našu egzistenciju. Moramo da se borimo svim dozvoljenim sredstvima, a siguran sam da ćemo imati vašu podršku.

REAGOVANJA NA POTEZE PRIŠTINE

Igor Simić, Srpska lista

MLEKO SAD 200 DINARA

foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

Mere će uticati na svakog građanina ponaosob. Mleko koje su juče kupovali za, na primer, 100 dinara, koštaće 200 dinara i pitanje je da li će ga uopšte biti. Mere Prištine su uperene protiv Srba kako bi oni napustili svoja vekovna ognjišta. Ove mere znače da će svakom Srbinu od danas plata biti manja za 50 odsto.

Rasim Ljajić, ministar trgovine

OVIM SE PRAVI RAJ ZA ŠVERCERE

foto: Beta Milan Obradović

Ova mera, od koje će svi imati štetu, stvoriće raj za švercere, kriminalce i one koji će koristiti ovu situaciju da zaobilaznim putevima i načinima i špekulativnim radnjama dođu do velikog profita. Već imamo situaciju da nam se javljaju trgovci sa severa Kosova da im Albanci s juga nude našu robu da im prodaju da bi je imali u svojim prodavnicama. Kako je ta roba došla tamo?

Maja Kocijančič, portparolka EU

ALBANCI DA POVUKU MERE

foto: Zorana Jevtić

EU jasno očekuje od kosovske vlasti da povuku te mere, a obe strane pozivamo da se uzdrže od provokacija. Poslednje akcije, mere i izjave sa Kosova i iz Srbije, koje je druga strana shvatila kao provokaciju i uvrede, uznemirujuće su, ne pogoduju dijalogu i normalizaciji odnosa i podrivaju sve ono što su obe strane uradile tokom godina u dijalogu.

Siniša Mali, ministar finansija

POTPUNO NEPROMIŠLJENO

foto: Beta Miloš Miškov

To je, po meni, nepojmljivo i potpuno nepromišljeno. Godinama, koliko se i bavim ekonomijom, nikada nisam čuo za ovakav potez neke zemlje. Ta barijera je tu da potpuno obesmisli trgovinsku razmenu i plasman robe na tržište KiM.

Volfgang Petrič, bivši izaslanik EU za Kosovo

TRGOVINSKI RAT U MALOM

foto: Profimedia

Ovo je trgovinski rat u malom i ta mera mora biti što pre povučena. Ta odluka je u potpunoj suprotnosti s pravilima CEFTA, ali i principima EU. Imamo već dovoljno problema s Kinom, SAD i Evropom. Ovakve mere su apsolutno kontraproduktivne na zapadnom Balkanu, gde treba da se reše poslednja otvorena pitanja, pre svega da se putem dijaloga dođe do rešenja između Beograda i Prištine.

Johanes Han, evropski komesar za pregovore o proširenju

ODMAH DA SE UKINE AKT

foto: Beta Milan Obradović

Odluka prištinskih vlasti krši sporazum CEFTA i principe regionalne slobodne trgovine. Ovaj akt, koji je štetan i za kosovske potrošače i kompanije, mora odmah biti povučen. Kosovo, kao trenutno predsedavajući CEFTA, ima posebnu odgovornost.

foto: Kurir

DANAS U KURIRU SAZNAJTE JOŠ:

SPAS ZA SRBIJU! PUTIN ODLUČIO DA GASOVOD IDE PREKO BALKANA: Južni tok ipak ide kroz našu zemlju, prve isporuke gasa 2020.

VIDEO NADZOR OTKRIVA UBICU KAVČANINA: Identifikovane ubice! Snimljen kako ga prati do lokala ispred kog je ubijen

SUDSKI STRAŽAR ZAKLAO ŽENU JER JE HTELA DA GA OSTAVI: Policija traga za Bekimom Danovićem (43)

SLOVACI OJADILI SRPSKE RADNIKE ZA 300.000 EVRA: Vraćaju se kući bez prebijene pare

DŽUDŽO RAZBIJA SRBIJU: Sandžak, Vojvodina i Kosovo su države!

PRESUDA ZA ZLOČIN NA ZAKINTOSU: Srbima 42 godine robije!

DARKO LAZIĆ ODUŠEVLJEN TRUDNOĆOM VERENICE MARINE: Sada imam pravi razlog da ozdravim!

BEZ ISTRAGE ZBOG PRESUDA: Sin Nate Mesarović ne odgovara zbog Luke Bojovića!

DANAS U KURIRU POKLON DODATAK NARODNI LEKAR: Najbolji saveti za dug i zdrav život

Da biste izbegli prehladu, viruse ili grip, najbitniji je da na pravilan način pripremite svoj organizam za predstojeću sezonu.

U dodatku Narodni lekar otkrivamo koji su najbolji prirodni lekovi za poboljšanje imuniteta, šta treba da radite kada vam se nos zapuši, koje čajeve treba piti u određenim prilikama, koji su simptomi upale bešike i kako da ih ublažite prirodnim putem, kako da prepoznate simptome bronhijalne astme i na koji način da je sprečite, šta glavobolja otkriva o vašem zdravlju i koji su najbolji prirodni lekovi za neprijatne hemoroide.

Čitajte KURIR, jer uvek dobijate više!

foto: Kurir

Kurir / Jelena Pronić, Biljana Bojić

Foto: Shutterstock, Dado Đilas, EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track