OPASNIJI OD ROSU, OBUČAVALI IH AMERI I FRANCUZI! Ova zloglasna ALBANSKA SPECIJALNA JEDINICA upala je jutros i hapsila Srbe!
Foto: AP

KO SU SPECIJALCI KOJI SU HAPSILI

OPASNIJI OD ROSU, OBUČAVALI IH AMERI I FRANCUZI! Ova zloglasna ALBANSKA SPECIJALNA JEDINICA upala je jutros i hapsila Srbe!

Politika -

U upadu na sever Kosova i hapšenju četvorice Srba osim jedinica ROSU učestvovala je i najelitnija jedinica kosovskih snaga FIT, čiji podaci su strogo čuvana tajna prištinskih vlasi.

Inače, reč je o jedinici koja je učestvovala i u hapšenju Marka Đurića, tako da im je ovo već drugi upad na sever Kosova.

foto: AP

Albanski mediji objavili su da su početkom avgusta ove godine u bazu u južnoj Kosovskoj Mitrovici stigla kolona specijalne policije za brze intervencije FIT.

Prepostavlja se da su stacionirani u bazi Belvedere u selu Svinjare. Reporter Kurira posetio je ovo mesto još u avgustu, ali je sve uglavnom ostalo pod velom misterije.

Kako je tada zabeležio, sa puta se kroz žicu vidi da unutra jesu parkirana vozila kosovske policije, plave marice, nekoliko bornih kola, velike zgrade i tek nekoliko policajaca u daljini... Da li unutra u zgradama ima kosovskih specijalaca, to se sa puta nije moglo videti.

FIT, SPECIJALNA JEDINICA KOSOVSKE POLICIJE

- Nastanak: 2003. godine

- Obuka: prvo američki instruktori, a onda francuska žandarmerija

- Ime: 2007. nazivaju je Prvi interventni tim - FIT (First Incident Team)

- Ljudstvo: između 70 i 90 pripadnika

- FIT/ROSU: FIT za specijalne namene / ROSU za razbijanje demonstracija

- Ručno naoružanje: "glok 19", "hekler MP-5" i modifikovani "kalašnjikov"

- Poznate akcije: učestvovali su u hapšenju Marka Đurića

(Kurir.rs/Zoran Šaponjić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track