KOSOVO JE NA IVICI RATA! Albanci hapse Srbe i guraju im cevi u usta, sveštenicima prete klanjem!
Foto: Profimedia, Marina Lopičić

Opasne Varnice

KOSOVO JE NA IVICI RATA! Albanci hapse Srbe i guraju im cevi u usta, sveštenicima prete klanjem!

Politika -

Odlučno Vučić poručio da nema više poverenja u Kfor i zatražio pomoć od Rusije i Kine. Simić upozorio građane na KiM da će ih hapsiti i po bolnicama i školama

Kosovo je na samo korak od rata! Jučerašnja hapšenja Srba podigla su tenzije, a nove provokacije na račun Srba i Srbije ne jenjavaju!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da više nema poverenja u Kfor, misiju koja garantuje mir na Kosovu, i zatražio pomoć od Kine i Rusije. Istovremeno, Igor Simić, potpredsednik Srpske liste, upozorio je građane da posle jučerašnjeg upada ROSU u stanove Srba sada mogu da očekuju hapšenja po školama i bolnicama. Goran Rakić, predsednik Srpske liste, obelodanio je i da bi došlo do rata da se pripadnici ROSU nisu povukli sa severa!

foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

Obmana Kfora

Vučić se sastao sa ambasadorom Kine u Beogradu Li Manćangom i poručio da su snage Kfora, odnosno NATO, namerno obmanjivale javnost, te da je „danas svima jasno po čijem nalogu i u sprezi sa kojim silama su predstavnici NATO lagali“. Zamolio je ambasadora da prenese kineskom rukovodstvu da Srbija nikad nije bila u težoj situaciji. Li je rekao da Kina odlično razume šta se dešava na KiM, kao i da će predsednik Kine Si Đinping biti o svemu obavešten, te da Srbija može da računa na podršku Kine. Nedugo zatim Vučić se sastao i sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Čepurinom i poručio mu da Srbija nema više razloga da ima poverenja u misiju Kfora. Vučić je kazao da je reč o dosad najsnažnijem pokušaju ugrožavanja opstanka Srba na KIM, dok je Čepurin kazao da rusko rukovodstvo s pažnjom prati razvoj situacije.

Paralelno, na Kosovu, na četiri lokacije - u Rudaru, na prelazu Jarinje, na prelazu Brnjak i u mestu Zupce - održani su protesti Srba. Prema nekim procenama, okupilo se oko 16.000 Srba, a okupljenima se u Rudaru obratio Igor Simić, potpredsednik SL, i upozorio ih da kako su juče upadali u stanove i odvodili Srbe, tako mogu sutra da ih hapse po školama i bolnicama.

foto: EPA / Andrej Cukić

Vrag odneo šalu

- Ovog puta vrag je odneo šalu... Uhapsili su četvoricu naše braće, uvek će naći razlog da nas hapse! Sutra će doći u bolnicu i reći da nas hapse jer kršimo neki zakon, hapsiće nas po školama jer će reći da ne radimo po nekim njihovim zakonima, hapsiće nas po prodavnicama... To malo hleba i mleka što ste danas našli ne znači da ćete sutra moći da nađete. Medicinskih zaliha imamo za još 10 dana, a kiseonik nije mogao da prođe, nemamo ga ni za bebe - rekao je Simić.

Bivši operativac DB Božidar Spasić kaže da Albanci žele da optuže Srbiju za ubistvo Olivera Ivanovića:

- To je bila njihova ideja još od samog ubistva Ivanovića. Ranije su to pokušavale albanske tajne službe, a sada to rade i političari. Cilj je da taj zločin prikažu kao delo Srba.

Takođe, pojedinim sveštenicima SPC pripadnici ROSU su pretili klanjem, i to tako što je jednom monahu kosovski bezbednjak pokazao da će mu prerezati grkljan.

AKCIJE ALBANACA ZA 48 SATA

  • povećanja takse na robu iz centralne Srbije na 100 odsto
  • paljenja srpskih proizvoda po trgovima
  • skidanja srpskih tablica sa vozila
  • upad ROSU na sever Kosova i hapšenje Srba u Kosovskoj Mitrovici

Zoran Dragić upozorava

SITUACIJA JE KRITIČNA, ALI SRBIJA JE JAČA

Zoran Dragišić, profesor na Fakultetu bezbednosti, kaže da je situacija kritična, te da je, imajući u vidu s kim imamo posla, Haradinaj na sve spreman:

- Za rat su potrebne dve strane. Moraće da idu do krajnjih granica da bi isprovocirali Srbiju. Ako Haradinaj toliko dođe do kraja, onda je jasno kako će proći. Zna se šta ima Srbija, a šta oni - kaže Dragišić za Kurir.

Kurir/Katarina Blagović

Foto: Profimedia, Marina Lopičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track