SKUPŠTINA: Pred poslanicima u utorak Predlog budžeta za 2019.
Foto: Marina Lopičić

puno posla za parlament

SKUPŠTINA: Pred poslanicima u utorak Predlog budžeta za 2019.

Politika -

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije počeće u utorak, 27. novembra novu sednicu, na čijem je dnevnom redu Predlog budžeta za 2019. godinu.

Poslanici će razmatrati i predloge zakona o Fondu za nauku, i o carinskoj službi, kao i izmene zakona o budžetskom sistemu, o poreskom postupku i poreskoj administraciji, o javnom dugu, o javnoj svojini, o republičkim administrativnim taksama, o igrama na sreću, i o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju.

Na dnevnom redu je Predlog bužeta za 2019. godinu, sa odlukama o davanju saglasnosti na finansijske planove za narednu godinu PIO Fonda, RFZO-a, Nacionalne službe za zapošljavanje i Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika.

foto: Marina Lopičić

Na dnevnom redu su i izmene zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava.

Parlament će razmatrati i izmene zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, o zaposlenima u javnim službama, o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, o platama zaposlenih u javnim agencijama i drugim organizacijama koje je osnovala Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave.

Pred poslanicima će biti i izmene zakona o državnim službenicima, o platama državnih službenika i nameštenika, o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, o platama službenika i nameštenika u organima autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave.

Razmatraće se i izmene zakona o duvanu, o porezu na dohodak građana, o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, o porezu na dobit pravnih lica, o porezima na imovinu.

foto: Marina Lopičić

Takođe, pred poslanicima će se naći i izmene zakona o privrednim društvima, o stečaju, o ulaganjima, o sudskim taksama, o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima, o komunalnim delatnostima.

Na dnevnom redu je i Predlog zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, kao i Predlog zakona o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti.

Pred poslanicima će se naći i Predlog carinskog zakona, predlozi zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, i o Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja, kao i odluka davanju saglasnosti na izmene Finansijskog plana Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2018. godinu.

Narodna skupština razmatraće i izmene zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, o patentima, o inspekcijskom nadzoru, o vodama, o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i pribavljanja dokumentacije radi realizacije izgradnje sistema za transport prirodnog gasa Južni tok.

Poslanici će odlučivati i o potvrđivanju nekoliko sporazuma i ugovora.

Predviđeno je da poslanici odlučuju o izboru predsednika sudova i sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, o izboru zamenika javnog tužioca i o prestanku funkcije predsednika Vrhovnog kasacionog suda.

Na dnevnom redu je i odluka o davanju saglasnosti na Finansijski plan REM-a za 2018. godinu i 2019. godinu, kao i o davanju davanju saglasnosti na Finansijski plan Agencije za energetiku za 2019. godinu.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track