SRAMNO! SVET ĆUTI NA MUČENJE SRBA: Svetske lidere baš briga šta rade prištinski zlikovci!
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj, Profimedia, Fonet/AP, Reuters/Eric Vidal

BRUKA

SRAMNO! SVET ĆUTI NA MUČENJE SRBA: Svetske lidere baš briga šta rade prištinski zlikovci!

Politika -

Svet danima žmuri na skandalozne poteze Prištine, koji su kosovske Srbe doveli u izuzetno tešku poziciju! Međutim, iz Brisela i Vašingtona na adresu kosovskih vlasti nije stigla pretnja sankcijama, naređenje, niti konkretan zahtev za ukidanje njihovih varvarskih mera koje se odnose na robu iz Srbije.

Ministri Vlade Srbije u razgovoru za Kurir kažu da je naša država zbog tog ćutanja primorana da smišlja načine za ublažavanje trgovinskog rata, koji je pre četiri dana samoproglašeno Kosovo objavilo Srbiji i srpskom narodu.

Igraju prljavo... Hašim Tači i Ramuš Haradinaj
Igraju prljavo... Hašim Tači i Ramuš Haradinajfoto: REUTERS/Denis Balibouse, REUTERS/Hazir reka, EPA/VALDRIN XHEMAJ

Nemoćni pred nasilnicima

EU se zaustavila na verbalnoj osudi ponašanja Prištine, što je za ministarku za evrointegracije Jadranku Joksimović pokazatelj da EU nije u stanju da obuzda nasilnike. - EU mora da, koristeći konkretne mehanizme koje poseduje, zaštiti temeljne evropske vrednosti koje su brutalno napadnute od prištinske vlasti, kojoj su nepoznate evropske ideje i vrednosti i koja svojim nasilništvom nad slobodnim kretanjem robe ugrožava prava građana KiM, a posebno Srba. Ako EU nije u stanju da nasilnike obuzda, onda će se dovesti u pitanje i iskrenost evropske politike prema regionu tzv. zapadnog Balkana, jer su ekonomski napadnute i Srbija i BiH - kaže ona za Kurir.

Kako naglašava, Srbija svojom mirnom, ali odlučnom reakcijom brani evropski poredak mira i stabilnosti i prava građana i našeg naroda na KiM, a EU mora jasno da pokaže da može i hoće da zaštiti sopstvene vrednosti i da nema popuštanja pod pretnjom nasilja tzv. države Kosovo, koja je potpisala SSP sa Evropskom unijom.

Zapretiti sankcijama

Na ovu okolnost ukazuje i potpredsednik Vlade Rasim Ljajić, koji smatra da Brisel demonstrira potpunu nemoć.

foto: Zorana Jevtić

- Da je ovo EU od pre sedam-osam godina, ovaj problem bi se rešio za sedam-osam minuta. Ovako smo posmatrači unutrašnjih problema, krize vođstva, autoriteta i ideja u EU. Pored verbalno oštrih osuda, nemamo nijedan potez Brisela u smislu pretnji da će Priština, ukoliko ne povuče mere, biti sankcionisana. Ozbiljno je doveden u pitanje kredibilitet EU, jer Priština nije pogazila samo CEFTA sporazum, već i SSP, koji je potpisala upravo sa EU - naglašava Ljajić za naš list.

Gaženje propisa

Potpredsednica Vlade nema dilemu da je ovo i pitanje i zadatak isključivo za Brisel:

foto: Ana Paunković

- To je pitanje za Evropsku uniju. Jedna od fundamentalnih vrednosti, tekovina EU je sloboda kretanja robe! Ovim se to gazi i ovo je zadatak za Brisel. Ili će naložiti vraćanje carina, ili će to značiti njihovu nemoć.

Aleksandar Vulin

VELIKE SILE NE PRAŠTAJU VUČIĆU USPEH

foto: Filip Plavčić

Ministar odbrane Aleksandar Vulin uveren je da su uvođenje taksa i pokazivanje sile prema Srbima u Kosovskoj Mitrovici deo iste akcije, čiji je prvenstveni cilj - rušenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Kako kaže, jedini način da Srbija prizna Kosovo jeste da Vučić bude srušen i zamenjen nekim poslušnim i slabim. - Kosovski premijer Ramuš Haradinaj i oni iz međunarodne zajednice koji mu dopuštaju da uvodi takse i krši SSP i CEFTA sporazum to znaju - naglašava Vulin i poručuje da „dok Vučić vodi Srbiju, ideja nezavisnog Kosova će trpeti poraze, a to mu velike sile neće oprostiti“.

AKCIJE ALBANACA

7. novembar - kosovska vlada uvela takse na 10 odsto za proizvode iz Srbije i BiH 21. novembar - takse na robu iz centralne Srbije povećane na 100 odsto, što dovodi do nestašice osnovnih namirnica u radnjama 22. novembar - u centru Prištine organizovano paljenje srpskih proizvoda, skidale se srpske tablice sa vozila 23. novembar - upad ROSU na sever Kosova i hapšenje četvorice Srba u Kosovskoj Mitrovici

Ana Brnabić NISMO NASELI NA PROVOKACIJE

foto: Dragana Udovičić

Premijerka Ana Brnabić kaže da Srbija nije reagovala ishitreno, nije nasela na provokacije Prištine. - Apelujem, pre svega, na partnere iz EU da rešavaju taj problem kako bismo svi zajedno mogli da nastavimo tamo gde smo stali pre 6. novembra, kada je Priština podigla takse za deset odsto, odnosno da razgovaramo o regionalnom ekonomskom povezivanju, zajedničkom regionalnom ekonomskom prostoru, te međusobnom priznavanju profesionalnih i akademskih kvalifikacija, da bismo imali ne samo slobodniji protok roba i usluga već i ljudi.

foto: Kurir

U DANAŠNJEM ŠTAMPANOM IZDANJU KURIRA PROČITAJTE JOŠ:

HOROR U LESKOVCU: Majka bacila bebu sa četvrtog sprata

O, BOŽE, ZAR SE I TO MOŽE: Kežman se po drugi put venčao u crkvi

UŽAS KOD BELE CRKVE: Nastavnik fizičkog hteo da siluje učenicu (13)

KUĆA IZ "KORENA" NIJE NA PRODAJU: Vlasnik imanja na kom je snimana popularna serija otkriva istoriju svoje porodice

TEROR U ATINI: Pijanac satima lomio srpsku ambasadu

NA RADOST: Penzioneri dobijaju po 3.000 dinara

DIVNA VEST: Posle sedam godina u Srbiji NA SVET STIGLE ČETVORKE

PARIZ GORI ZBOG CENE GORIVA: Nasilje u francuskoj prestonici

OPET NAŠLA PILETINU: Dara Bubamara u šemi s fudbalerom

NE DAJU GA AMERI: Teodosić ne može u Evropu

SRPKINJA IH ZALUDELA: Teniski svet uzdiše za lepom Marom

ŽIVOT I ZDRAVLJE

DANAS U KURIRU POKLON NOVI BROJ MAGAZINA LENA: Otkrivamo kako da rešite problem neprijatnog nadimanja

I ove nedelje samo uz Kurir poklon - najbolji porodični magazin u Srbiji!

U lečenju onih koje muče gasovi osnovna mera je dijeta koja obuhvata eliminaciju određene hrane.

U novom broju magazina Lena pročitajte odgovore na najčešća pitanja koja se odnose na nadimanje i saznajte kako da rešite ovaj neprijatni problem.

foto: Kurir

Otkrivamo kako da prepoznate depresiju na vreme i šta treba da uradite kada primetite prve simptome, na koji način da pripremite starije dete za dolazak prinove i šta su prvi znaci osteoartritisa.

Pročitajte i intervju sa Evom Ras, glumicom čija karijera traje duže od šest decenija.

Ekskluzivno samo za vas u novom broju magazina Lena za vas kuva Katy The Cook.

Lena - vaš saputnik, prijatelj i vodič kroz život!

Čitajte KURIR, jer uvek dobijate više!

Kurir.rs/Ivana Kljajić

Foto: EPA/Valdrin Xhemaj, Profimedia, FoNet/AP, Reuters/Eric Vidal)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track