ZAJEDNIČKA SEDNICA TZV. VLADE KOSOVA I VLADE ALBANIJE Rama: Takse na severu da budu 100 odsto, na jugu nula
Foto: Printscreen/Facebook

peti zajednični sastanak

ZAJEDNIČKA SEDNICA TZV. VLADE KOSOVA I VLADE ALBANIJE Rama: Takse na severu da budu 100 odsto, na jugu nula

Politika -

Albanski premijer Edi Rama podržao je danas Prištinu i takse na robu iz Srbije, iako je pre samo nekoliko dana rekao da to nije dobra odluka.

"Danas je dan da uspostavimo 100 odsto tarifu severu i 0 odsto tarifu jugu", rekao je Rama u Peći, gde vlada u Prištini i albanska imaju zajedničku sednicu.

Rama je na zajedničkoj sednici dve vlade rekao da je uspostavljanje povećane carine za 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH razumljiva politička odluka u odgovor na nepravdu koju Srbija čini Prištini, često i uz podršku drugih evropskih zemalja.

Uz podršku povećanju poreske stope za 100 odsto na proizvode iz Srbije, Rama je rekao da će vrlo brzo Priština i Tirana imati, kako je rekao, "nultu poresku stopu" i potpuno objedinjene carinske poslove, prenela je Koha.

Rama pozvao je Prištinu i Tiranu da uspostave zajednički fond za spoljnopolitičko funkcionisanje, koji bi pomogao integraciji dvije zemlje u Evropsku uniju do 2025. godine.

"Drugo, od 1. januara Kosovu moramo omogućiti tranzit u luci Drač, a u narednom periodu i pristup carinskoj uniji. Ko smatra da je to pretnja, bilo u Beogradu ili Briselu, može doći, a mi ćemo objasniti da nije", rekao je Rama.

Albanski premijer, čija je vlada prošle nedelje saopštila da je protiv uvođenja povećanog poreza od 100 odsto na robu iz Srbije, danas je precizirao stav kad je reč o prometu između takozvanog Kosova i Albanije.

Inače, ovo je peti zajednički sastanak obe vlade. Prvi put su održali zajednički sastanak u Prizrenu 2014. godine, a godinu dana kasnije, u Tirani, održan je drugi sastanak. Treći sastanak u Prištini, a prošle godine održan je u gradu Korca u Albaniji.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track