U PODNE PROTEST SRBA U KOSOVSKOJ MITROVICI: Zaliha je sve manje, brašno sve skuplje! Kamioni se vraćaju sa Jarinja
Foto: Kurir/Zoran Šaponjić

sedmi dan od uvođenja taksi od 100 odsto

U PODNE PROTEST SRBA U KOSOVSKOJ MITROVICI: Zaliha je sve manje, brašno sve skuplje! Kamioni se vraćaju sa Jarinja

Politika -

Sedmog dana od uvođenja takse od 100 odsto na srpsku robu biće održan protest u Kosovskoj Mitrovici. U tom gradu, ali i u Leposaviću, Zubinom Potoku, Zvečanu biće održane vanredne sednice skupština opština, na kojima će biti razmatrana političko-bezbednosna situacija na severu KiM. Srpski preduzetnici odbijaju da plate takse, pa se kamioni vraćaju sa Jarinja.

Srbi su pozvani da ne nasedaju na provokacije i da, na skupu u podne, mirno pokažu svoje neslaganje sa merama Prištine. Kako se saznaje, u protestu će učestvovati studenti Prištinskog univerziteta koji je izmešten u Kosovsku Mitrovicu.

foto: Kurir/Zoran Šaponjić

Prodavnice u Kosovskoj Mitrovici su dobro snabdevene, ima voća, povrća, kućne hemije. Hleb košta od 30 do 40 dinara, ali su efekti blokade ulaza proizvoda iz Centralne Srbije uočljiviji, javlja izveštač RTS-a.

To se naročito odražava na život u enklavama južno od Ibra, gde je još juče jedan džak od 25 kilograma brašna sa osam poskupeo na 12 evra. Kako dobavljači tvrde, brašno će nastaviti da poskupljuje.

Na administrativnom prelazu Jarinje od početka krize nijedno vozilo sa srpskom robom nije ušlo na sever KiM. Prema podacima iz Privredne komore, četiri vozila su vraćena, što sa terminala što sa administrativne linije.

Očekuje se da taj broj bude i veći jer srpski prevoznici i preduzetnici odbijaju da plate takse koje je Priština podigla na 100 odsto.

foto: Printscreen/RTS

U nekim severnim opštinama u blizini administrativne linije već se oseća nedostatak svežih namirnica, ali i nekih medikamenata.

"Imamo sve manje robnih rezervi, situacija je teška, videćemo šta će preduzeti država i lokalna samouprava za nas privatnike koji snabdevamo narod robom – hlebom, mlekom, videćemo šta će biti kroz par dana", rekao je Darko Savić iz Udruženja preduzetnika u Leposaviću.

Protest u podne

Milan Radović, zamenik ministra unutrašnjih poslova privremenih institucija u vladi Prištine, rekao je da je zaliha sve manje i manje, ali napominje da postoji dobra saradnja između lokalnih privrednika i lokalne samouprave.

"Želim da istaknem da će se danas održati miran protestni skup svih građana gde ćemo izraziti nezadovoljstvo i otpor tome da živimo u getu i taksama kojim Priština pokušava da nametne", naglasio je Radović

On je dodao da današnjim protestom ne žele da načine nikakav potez koji bi Prištini dao povoda za bilo kakvu reakciju.

"Mi smo dostojanstveni i ponosni ljudi i mi ćemo danas pokazati svoje jedinstvo. Želim da kažem da će se danas održati u sve četiri opštine na severu Kosova održati vanredne sednice gde će se raspravljati o političko- bezbednosnoj situaciji na KiM", objasnio je on dodajući da su Srbi rešeni da tu ostanu poslavši i poruku međunarodnoj zajednici:

"Očekujem da se oglase po ovom pitanju, da čujemo šta oni misle, jer se sever budi i ne idemo nigde".

Vanredne sednice

U opštini Leposavić je za 10 časova zakazana vanredna sednica Skupštine opštine, sa samo jednom temom – političko-bezbednosna situacija na teritoriji ove opštine. Zasedaće i skupštine u Zubinom Potoku i Zvečanu.

Na severu KiM namirnica ima, a u 13 pekara, koliko ih posluje na severu, kažu da za sada nemaju probleme sa proizvodnjom.

Prema njihovim rečima, proizvode 11.000 vekni dnevno, a kapacitet im je do 20.000. Zalihe brašna imaju za još dvadesetak dana, a cenu hleba, kažu, nisu podigli, iako je brašno poskupelo za 14 odsto.

Što se tiče ostalih proizvoda, u prodavnicama ima svega, a zalihe će potrajati još nekih nedelju dana.

Situacija sa lekovima je trenutno stabilna, a direktor Kliničko-bolničkog centra Gračanica dr Bratislav Lazić kaže da ta zdravstvena ustanova funkcioniše u redovnom režimu rada.

"Pružamo stabilno veliki broj zdravstvenih usluga i medicinskih tretmana našim pacijentima, s tim što su zalihe lekova i onoga što nam je potrebno za rad na izmaku. Postoji određena doza zabrinutosti kada razmišljamo o neposrednoj budućnosti", rekao je Lazić.

Inače, danas će u Prištini pred tužioca biti izvedena sekretarica ubijenog Olivera Ivanovića Silvana Arsović. Njoj je juče određena mera policijskog zadržavanja, uz uz obrazloženje da je osumnjičena za "pomaganje u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo".

(Kurir.rs/RTS)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track