SKUPŠTINA SRBIJE: Rasprava o Predlogu budžeta na 1.500 strana, ali i o TV pretplati
Foto: Marina Lopičić

posle 10 sati rasprave utvrđen dnevni red

SKUPŠTINA SRBIJE: Rasprava o Predlogu budžeta na 1.500 strana, ali i o TV pretplati

Politika -

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije danas će početi pretres u načelu Predloga zakona o budžetu za 2019. godinu i seta poreskih zakona.

Poslanici će, pored ostalog, raspravljati i o povećanju takse za pretplatu za javne servise, RTS i RTV, sa 150 dinara, na 220 dinara.

Parlament je juče, posle 10 sati rasprave, utvrdio dnevni red ove sednice, a odbijeno je više od 250 predloga za dopunu dnevnog reda, koje su obrazlagali poslanici i vlasti i opozicije.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao je danas da Predlog budžeta za 2019. najbolje opisuje ocena Fiskalnog saveta Srbije (FSS) da u njemu nema dovoljno efikasnih mera za potrebno ubrzanje privrednog rasta.

Obradović se, kako je rekao novinarima u parlamentu, složio i sa konstatacijom FSS da je budžetski proces narušen, da se krši budžetski kalnedar i da nema završnog računa.

- Javnost nema informaciju kako su ranije planirana sredstva i potrošena, rekao je Obradović. On je rekao i da se slaže sa ocenom FSS da je nepotrebno ukinta formula za buduće usklađivanje penzija, navodeći da je vlada sebi dala diskreciono pravo da odlučuje o povećanju ili smanjenju penzija. Jedna od najvećih zamerki je što budžet nije prepoznao potrebu za povećanje investicija u zaštiti životne sredine, rekao je šef Dveri pozivajući se na izveštaj Saveta.

Inače, predloženim budžetom predviđeni su ukupni prihodi u iznosu od 1.246,2 milijarde dinara, dok rashodi iznose 1.269 miljardi dinara. Za kapitalne investicije u 2019. godini opredeljeno je ukupno 220 milijardi dinara, a plate u javnom sektoru biće uvećane od sedam do 12 odsto od 1. januara.

Prema oceni Fiskalnog saveta Srbije, planirani budžet je uravnotežen, a deficit će biti nizak i prihvatljiv i obezbediće da se javni dug smanjuje i naredne godine. U Fiskalnom savetu su naveli da je rast penzija dobro dimenzioniran, ali da su plate povećane više nego što je to opravdano.

Poslanici opozicije negodovali su, jer im je skupštinski materijal, kako su rekli, stigao pre tri dana i nisu imali vremena da se upoznaju sa njim, a samo budžet ima 1.500 strana. Oni smatraju da vlast želi da "progura zakone ispod radara", jer je na dnevni red, i to kada se raspravlja o budžetu, uvrstila još 60 tačaka.

Iz Ministarstva finansija su naveli da su, pored budžeta, pred poslanicima i zakoni koji će rasteretiti privredu, kao i da će razmatrati nastavak zabrane zapošljavanja u javnom sektoru.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track