ŠAMARČINA PRIŠTINI OD ADMIRALA DŽEJMSA FOGA: Kosovu preti izolacija zbog taksi, šta zapravo hoćete s tim?
Foto: AP/Andrew Medichini

poruka haradinaju

ŠAMARČINA PRIŠTINI OD ADMIRALA DŽEJMSA FOGA: Kosovu preti izolacija zbog taksi, šta zapravo hoćete s tim?

Politika -

Kosovu preti izolacija nakon što su prištinske vlasti odlučile da za 100 odsto povećaju porez na robu iz Srbije i BiH, upozorio je danas komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju, admiral Džejms Fogo, prenela je prištinska Gazeta expres.

"Šta se zapravo želi ostvariti tim poprezom", zapitao je Fogo nakon svečane ceremonije primopredaje dužnosti šefa Kfora izmađu odlazećeg generala Salvatorea Kuočija i njegovog naslednika Lorenca D`Adaria, u Prištini.

foto: Printscreen

General NATO je takođe spomenuo dijalog između Beograda i Prištine, rekavši da Srbija i Kosovo, sa kojim, inače, EU pregovara u odvojenom procesu, treba da teže evroatlantskim integracijama za dobrobit oba naroda.

- Porez od 100 odsto koji je Kosovo odredilo za robu iz Srbije rizikuje izolovanje Kosova - rekao je Fogo.

Primopredaja dužnosti

Inače, u komandi Kfora u Prištini danas je obavljena primopredaja dužnosti između odlazeće general-majora NATO Salvatore Kuočija i njegovog naslednika, general-majora Lorenca D`Adaria.

Primopredajom je rukovodio američki general Džejms Fogo, komandant združenih snaga NATO u Napulju.

foto: EPA

Ceremoniji je prisustvovao premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj, koji je, kako prenosi Koha, izrazio zahvalnost Kforu i posebno priznanje odao generalu Kuočiju za, kako je rekao, odlično odrađeni posao.

Haradinaj je rekao da "sloboda Kosova" zajednička vrednost Prištine i njenih saveznika i dodao da će partnerska saradnja sa Kforom i NATO alijansom biti nastavljena i ubuduće.

"Mi ne nameravamo da zamenimo vojno prisustvo snaga demokratskih zemalja, nameravamo da ojačamo naše partnerstvo ... Uvek ćemo biti zajedno sa Kforom i NATO. Nameravamo da se pridružimo NATO-u i verujem da će region od toga imati koristi", rekao je Haradinaj i novom generalu D`Adariu obećao da će imati svu posvećenost, kako je rekao, vlade za saradnju kako bi Kosovo i region postali sigurno i bezbedno okruženje.

General Kuoči je rekao da je za vreme svog mandata posebno ponosan na napredak ostvaren u odnosima između Kfora i Vojske Srbije.

foto: Profimedia

"To je rezultiralo povećanjem broja zajedničkih patrola Kfora koje se odvijaju u potpunoj sinhronizaciji sa oružanim snagama Srbije, stvaranje uslova za veću bezbednost duž administrativne linije razgraničenja oblasti kao rezultat povećane komunikacije i uzajamnog poverenja", rekao je Kuoči.

Američki general združenih snaga NATO u Napulju, Džejms Fogo, visoo je ocenio rad Kuočija na Kosovu.

Inače, komandant Salvatore Kuoči je komandu Kfora na Kosovu preuzeo 15. novembra prošle godine.

(Kurir.rs/Espreso.co.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track