DEJVID MEKALISTER POZVAO PRIŠTINU DA UKINE TAKSE: Jasno kršenje CEFTA sporazuma i signal protiv dobrosusedske saradnje
Foto: Marina Lopičić

opozvati odluku

DEJVID MEKALISTER POZVAO PRIŠTINU DA UKINE TAKSE: Jasno kršenje CEFTA sporazuma i signal protiv dobrosusedske saradnje

Politika -

BRISEL - Izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister pozvao je danas kosovske vlasti da opozovu odluku o taksama na proizvode iz Srbije i BiH, a Srbiji poručio da uprkos trenutne teške faze u odnosima sa Prištinom nastavi putem reformi i dobrosusedskih odnosa.

Izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister je povodom debate i usvajnja rezolucije o Srbiji poručio da je zemlja na predovala na svom evropskom putu i da postoji široka podrška među evropskim parlamentarnim grupama za put Srbije ka članstvu u Uniji.

foto: Marina Lopičić

"Srbija će se pridružiti EU kada bude spremna, nadam se pre nego kasnije, a ta spremnost zavisi od nastavka reformi i nastavka politike dobrosusedskih odnosa i pomirenja iako razumem da nije lak trenutka u odnosima Beograda i Prištine zbog odluka donetih od strene Prištine", poručio je Mekalister.

Izvestilac za Srbiju kaže da je svesan da i Beograd i Priština imaju svoje zabrinutosti, ali da je briselski dijalog mesto i format gde se te stvari moraju rešavati.

"Jasno je jedno, a to je da je odluka Kosova da uvedeu 100 posto takse na robu iz Srbije i BiH jasno krišenje CEFTA i jasan signal protiv duha dobrosusedske saradnje između Beograda i Prištine", kaže Mekalister.

On je naveo i očekivanje da će Srbija u decembru otvoriti tri nova poglavlja, ali i dodao da će konačnu odluku o tome doneti zemlje članice EU.

"U svakom slučaju to će biti još jedno priznanje o napretku Srbije u poslednjih šest meseci", ocenjuje Mekalister. On je podsetio da je Srbija od 2014. godine otvorila 14 poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU od čega su 2 priveremeno i zatvorena.

Izvestilac za Srbiju je pred finalno glasanje o Rezoluciji o Srbiju u Evropskom parlamentu kao prvu od tri ključe tačke svog izvešataja o neveo jačanje vladavine prava i implementaciju nezavisnosnog pravosuđa u Srbiji.

foto: Dragana Udovičić

"Kao drugo želim da pohvalim ekonomski napredak Srbije. Mislim da su Vlada i Parlament u Srbiji napravili važne ekonomske reforme u cilju dobrobiti građana i kompanija", izjavio je Mekalister.

Kao treću ključnu tačku za Srbiju Dejvid Mekalister je izdvojio nastavak politike dobrosusedskih odnosa i pomirenja u regionu Zapadnog Balkana.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track