JOHANES HAN POZVAO SRBIJU:  Bez obzira na probleme, krećite se ka EU
Foto: Beta Milan Obradović

debata u evropskom parlamentu

JOHANES HAN POZVAO SRBIJU: Bez obzira na probleme, krećite se ka EU

Politika -

BRISEL, 28. novembra (Tanjug) - Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han pozvao je Srbiju da, bez obzira na probleme, iz vida ne ispušta svoj cilj - a to je članstvo u EU.

Han se, tokom debate o Srbiji u Evropskom parlamentu, složio sa ocenom izvestioca Dejvida Meklaistera da je Srbija napravila dobar napredak ka člasntvu u EU.

foto: EPA

"Sa 14, otvorenih poglavlja, od koji su dva privremeno zatvorena perspektiva ulaska Srbije u EU je opipljiva i pokazuje našu čvrstu predanost EU putu Srbije", izjavio je komesar Han.

On je naglasio da je ta perspektiva posebno važna u trenutku povišenih napetosti između Beograda i Prištine.

"Obe strane moraju da nastave dijalog. Nema alternative dijalogu ukoliko žele napredak na svom EU putu. Ni jedna zemlja ne može da se priključi Uniji bez rešenih bilateralnih pitanja. Za Srbiju to znači da mora da završi pravnoobavezuijući sporazum sa Prištinom pre ulaska u EU", naveo je Han.

On je naglasio da rešenje za Kosovo nije i jednini preduslov na putu Srbije u EU i naveo da su sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava i fundamentalnih prava u "srcu pristupnog procesa Srbije".

foto: EPA/Malton Dibra

"Srbija je usvojila važne mere u oblasti vladavine prva i sprovela neophodne institucionalne refome. Ipak kašnjenja se gomilaju u mnogim oblastima, a konkretne rezulatate je teško prikazati", ocenio je Johanes Han.

On je pozvao na jači napredak u oblasti reforme pravosuđa, u borbi protiv korupcije, kao i u zaštiti fundamentalnih prava, uključujući i medijske slobode.

Evropski komesar pozvao je Srbiju da jasnije predstavi građanima evropske vrednostima, kao i dobrobiti i obaveze koje proističu iz članstva u EU.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track