"Evropo, sa reči na dela"

REPORTER KURIRA UŽIVO NA PROTESTU STUDENATA U KOSOVSKOJ MITROVICI: 5 minuta gromoglasne tišine, zalepljenih usta i praznih tanjira! Neka EU vidi, ovde se brani pravo na goli život (KURIR TV)

Politika -

KOSOVSKA MITROVICA - Veliki studentski protest pod nazivom "Evropo, sa reči na dela", počeo je danas u 11 sati Kosovskoj Mitrovici.

1 / 7 Foto: Zoran Šaponjić

11.00 - Na stotine studenata okupilo se u centru Mitrovice kako bi poslalo poruku svetu i ukazalo na getoizaciju srpskog naroda koja se upravo i u ovom trenutku odigrava pred očima čitavog sveta. U tom cilju, studenti su zalepili usta žutim trakama.

foto: Zoran Šaponjić

11.13 - Bez ijedne jedine izgovorene reči sa 5-minutnom ćutnjom, praznih tanjira i usta prelepljenih žutim trakama - preko kojih su napisali EU, studenti Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Mitrovici, moćno su danas protestovali protiv najnovijih odluka Prištine, ali i protiv getoizacije srpskog naroda na KiM po receptima koji su viđeni na našem kontinentu u osvit Drugog svetskog rata.

foto: Zoran Šaponjić

"EU koja je na rečima ponosna na stepen poštovanja ljudskih prava unutar svojih granica, dozvoljava da se na njenom pragu događa humanitarna katastrofa.

foto: Zoran Šaponjić

Srbi na Kosovu brane pravo na ljudsko dostojanstvo i na goli život i nemaju više prostora za popuštanje jer bi ih svako popuštanje odvelo u smrt ili egzodus", pišei u saopštenju Studentskog parlamenta.

foto: Zoran Šaponjić

- Studenti u Kosovskoj Mitrovici odlučni su da se sa svojim roditeljima, rođacima i sugrađanima do poslednjeg daha bore za prava koja su garantovana svakom žitelju Evrope. Danas se za opstanak i pravdu borimo ćutanjem ali će sutra i narednih dana naš poklič i vapaj biti gromoglasni - poručili su studenti.

foto: Zoran Šaponjić

Studenti ovim performansom pokazuju jedinstvo i solidarnost nakon uvođenja diskriminatorskih taksi Prištine od 100 odsto na robu iz Srbije.

Ujedno, zbog sastanka koji predstavnici Srpske liste na čelu sa Goranom Rakićem imaju kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića, za danas nije planiran protest građana u Kosovskoj Mitrovici.

(Kurir.rs/Zoran Šaponjić/Foto: Zoran Šaponjić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track