Odalović: Nepoklapanje DNK otežava identifikaciju
Foto: Jutjub

Odalović: Nepoklapanje DNK otežava identifikaciju

Politika -
Brine taj veliki broj nemogućnosti identifikacije, jer je veliki broj porodica dao uzorke a poklapanja nema, što nas polako uvodi u problem mogućeg - skoro izvesnog, broja pogrešno obavljenih identifikacija klasičnom metodom, kazao je Odalović.

BEOGRAD - Predsednik komisije za nestale Veljko Odalović izjavio je da bi proces pronalaska 13.137 nestalih sa područja bivše SFRJ, za kojima se još traga, bio uspešniji kada bi se utvrdio identitet preko 4.000 posmrtnih ostataka iz mrtvačnica u regionu.

"Nedostatak valjanih informacija otežava proces rasvetaljvanja sudbine nestalih", kazao je Odalović na sednici na kojoj su predstavljeni rezultati rada komisije od 2006. godine do 2012. i planovi za dalje aktivnosti. Podsećajući da trećinu nestalih čine žrtve srpske nacionalnosti, Odalović je ukazao da identifikaciju tela iz mrtvačnica u zemljama bivše Jugoslavije, otežava nepoklapanje DNK materijala - uzoraka koštanog tkiva sa onima koje su dali srodnici nestalih.

"Brine taj veliki broj nemogućnosti identifikacije, jer je veliki broj porodica dao uzorke a poklapanja nema, što nas polako uvodi u problem mogućeg - skoro izvesnog, broja pogrešno obavljenih identifikacija klasičnom metodom", kazao je Odalović.

Prema njegovim rečima, taj problem je najdrastičniji na prostoru Kosova i Metohije. "Sada kada su rađene reekshumacije gde se pretpostavlja da postoje moguće greške, ispostavilo se samo na regionu Mitrovice da je 18 odsto reekshumiranih tela pogrešno identifikovano", kazao je on.

Prema rečima Odalovića jedan od pravaca traženja i razrešenja sudbine nestalih je pravac pogrešne identifikacije koji, kako je rekao, porodice ozbiljno uznemirava. Odalović je dodao da će rezultati pretrage Perućca doprineti identifikaciji oko 100 nestalih. Nemamo nijednu lokaciju kaja je u Srbiji ostala neproverena, što je pokazatelj da tom problemu prustupamo veoma odgovorno, kazao je. Pretraga lokacije Belaćevac, kod Obilića, gde se pretpostavlja da se nalaze tela 25 kidnapovanih Srba trebalo bi da bude gotova najkasnije za 15 do 20 dana, kazao je Odalović i dodao da će Srbija insistirati da se ponovo pretraže Košare gde bi mogla biti tela pet ili šest vojnika.

"Uputili smo i zahtev za dodatnu pretragu Livočkog jezera, a radimo i na par pojedinačnih lokacija. Spremni smo da ponovo otvorimo lokaciju Raška, ako Priština zahteva. To su najkrupnije aktivnosti i jedan od prioriteta u narednom periodu", kazao je Odalović. Prema njegovim rečima, radi se i na loakcijama na kojima su mogla da budu sahranjena tela koja su doplovila Dunavom i Savom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track