KOSOVSKI MINISTAR U OSTAVCI TODOSIJEVIĆ: Nemamo oružje ni duge cevi, ali Kosovska Mitrovica je naš grad
Foto: Kurir

Albanska težnja da otme sever nema zakonsku osnovu

KOSOVSKI MINISTAR U OSTAVCI TODOSIJEVIĆ: Nemamo oružje ni duge cevi, ali Kosovska Mitrovica je naš grad

Politika -

Inicijativom da se ujedine severna i južna Mitrovica u jednu opštinu, Albanci bi želeli da proteraju Srbe sa severa Kosova i Metohije, izjavio je danas kosovski ministar administracije lokalne samouprave u ostavci Ivan Todosijević.

foto: Printscreen

"Mi nemamo oružje, nemamo duge cevi, ali imamo pravo da se izborimo da živimo ovde", poručio je Todosijević.

Odbornici Skupštine opštine većinski abanske Južna Mitrovica podržali su inicijativu predsednika te opštine Agima Bahtirija da se zatraži izmena Zakona o administrativnim granicama i da se južna i severna, većinski srpska Kosovska Mitrovica spoje u jedan grad. Todosijević je rekao da je ovo još jedna provokacija i pokušaj da se dovrši etničko čišćenje Srba sa KiM. Prema njegovim rečima, situacija je izuzetno opasna i alarmantna, a građani su uplašeni i uznemireni.

Todosijević napominje da inicijativa da se ujedine severna i južna Mitrovica ili, kako je Albanci nazivaju deklaracija, nema nikavu zakonsku osnovu i osuđena je na propast.

"Niti gradonačelnik, niti skupština bilo koje opštine imaju pravo da menjaju zakone, pa makar bili oni i njihovi", ističe Todosijević.

foto: Kurir/Zoran Šaponjić

Prema njegovim rečima, u Zakonu o lokalnoj samoupravi tačno piše kakva je procedura prilikom izmena administrativnih granica opštine. Na pitanje ako bi se to kojim slučajem desilo, Todosijević odgovara da bi onda Severna Mitrovica izgledala kao južna, odnosno grad bez Srba.

"Iskreno se nadam i ubeđen sam da do toga neće doći", rekao je Todosijević.

Kaže da Srbi nastavljaju mirne proteste zbog uvođenja drakonskih taksi na uvoz robe iz centralne Srbije i da će to biti odgovor na organizovane akcije Prištine u cilju proterivanja srpskog naroda.

(Kurir.rs/Tanjug, RTS/Foto: Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track