Mladi digli glas, nastavljaju se protesti

REPORTER KURIRA I DANAS U KOSOVSKOJ MITROVICI Studenti na nogama, u menzi sve manje hrane: Pustili golubove u vazduh sa porukom međunarodnoj zajednici NAŠE PATNJE SU NA VAŠU SRAMOTU! (KURIR TV)

Politika -

Studenti iz Kosovske Mitrovice danas ponovo protestuju ispred studentske menze u ovom gradu, dižući glas protiv odluke Prištine o uvođenju takse od 100 posto na sve proizvode iz Srbije.

foto: Zoran Šaponjić

Studenti su i pre dva dana protestovali u severnoj Mitrovici ćutanjem, tako što su usta prelepili lepljivom trakom, a tada su najavili da će njihovi protesti narednh dana biti - gromoglasni. Oni i danas nose trake preko usta, a skup teče pod motom "Studenti protiv gladi". Oni su poručili da će, ako međunarodna zajednica ne preduzme ništa da urazumi Prištinu, biti prinuđeni da stupe u kolektivni štrajk glađu, što im, im kako su rekli, i neće biti teško, jer je hrane ionako sve manje.

Studenti su napravili svojevrsni performans, noseći poruke međunarodnoj zajednici, koje su zakačili za 12 golubova, puštajući ih u nebo da njihove vapaje odnesu ka Njujorku, Vašingtonu, Briselu, Berlinu, Londonu, Parizu...

foto: Zoran Šaponjić

U saopštenju koje su juče prosledili medijima, studenti Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici tražili su od međunarodne zajednice da hitno spreči humanitarnu katastrofu na KiM, tako što će ekstremiste u Prištini naterati da obustave trgovinsku blokadu.

foto: Zoran Šaponjić

"Zdravstvenim ustanovama ponestaje lekova, srpskom narodu ponestaje hrane, a svako ko sebe smatra delom civilizovanog sveta dužan je da reaguje i spreči egzodus Srba sa ovih prostora. Pred očima međunarodne zajednice događa se povampirenje fašizma koji dobija novi pojavni oblik u zločinačkom albanskom šovinizmu. Sve opštine u kojima žive Srbi su pretvorene u geto, a Priština nam kao jedini izlaz nudi bekstvo ili smrt umesto da olakša patnje. Zajed je kroz delovanje KFOR postala instrument u hermetičkom zatvaranju sela i gradova. Naše patnje jesu i biće vama na sramotu, a sumrak civilizacije koji se ovde događa ostaće u istoriji zabelež kao najveći zločin zapadne demokratije", navodi se u saopštenju.

foto: Zoran Šaponjić

U Mitrovici juče su protestovali zdravstveni radnici, rečeno je da takse Proštine ugrožavaju Srbima pravo na lečenje, pravo na život, da je lekova sve manje. Istovremeno, samo kilometar dallje, u Južnoj Mitrovici, skupština te opštine u kojoj sede Albanci, usvojila je i skupštini tzv. Kosova uputila predlog da se ukine podela Kosovske Mitrovice na dve opštine, da se grad ujedini, i da njime ubuduće vlada Albanac. Odgovarajući na taj predlog, predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da je to čista provokacija, usmerena na proterivanje Srba iz Severne Mitrovice kao što je to već učinjeno u južnom delu grada u kome sada živi samo jedan Srbin - sveštenik.

"Možda ćemo biti gladni, možda ćemo biti žedni, ali popustiti nećemo", rekao je Rakić.

(Kurir.rs/Z.Š.)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track