SRBIJA DA TRAŽI ODŠTETU ZA ŽRTVE GENOCIDA: Napadi na JNA u Hrvatskoj bili su teroristički, a Zagreb mora da plati za sve zločine i proterivanje stotine hiljada Srba!

advokat Dušan Bratić poručuje

SRBIJA DA TRAŽI ODŠTETU ZA ŽRTVE GENOCIDA: Napadi na JNA u Hrvatskoj bili su teroristički, a Zagreb mora da plati za sve zločine i proterivanje stotine hiljada Srba!

Politika -

BEOGRAD - Srbija bi trebalo da postavi zahtev za naknadu štete svim srpskim žrtvama genocida, odnosno njihovim naslednicima, kao i za oduzeta dobra, verske i druge objekte kulture od Drugog svetskog rata do danas, kaže advokat Dušan Bratić.

Bratić, koji istražuje okolnosti mnogih zločina nad JNA u Sloveniji i Hrvatskoj kao pravni savetnik generala Ljubomira Bajića protiv kojeg se u Zagrebu vodi istraga zbog raketiranja Banskih dvora, kaže da su u Sloveniji ubijena 44 pripadnika JNA, dok je 184 ranjeno, a da je u Hrvatskoj izvršeno "na desetine najbrutalnijih zločina", a u akciji "Oluja" proterano više od 250.000 Srba, prenosi Politika.

"Namerno se zaboravlja da je JNA bila jedina legalna oružana sila u suverenoj državi SFRJ, da su svi napadi na njene pripadnike i ustanove predstavljali terorističke akte i oružanu pobunu, tako da su (predsednik Hrvatske Franjo) Tuđman i objekti koje je on koristio za JNA bili legitimni vojni cilj", rekao je Bratić za Politiku.

foto: Profimedia

On podseća da Povelja UN zabranjuje rat i primenu oružane sile, osim u samoodbrani, tako da sve istrage i suđenja protiv bivših pripadnika JNA nisu pravnički nego politički aktii.

"Ne samo da su zamenjene teze, nego su zamenjene i uloge. Umesto da se sudi onima koji su izveli terorističke akcije i secesiju, sudi se onima koji su branili državu, pa se čak traži i naknada štete. Srbija bi trebalo da postavi zahtev za naknadu štete svim srpskim žrtvama genocida, odnosno njihovim naslednicima, kao i za oduzeta dobra, verske i druge objekte kulture, od NDH pa naovamo", kaže Bratić.

On je podneo srpskom tužilaštvu za ratne zločine dve krivične prijave s dokazima za raketiranje kolona civila u mestu Svodna kod Dvora na Uni i na Petrovačkim cestama.

"Zločina je bilo na svim stranama, ali primarni i najteži od svih je zločin protiv mira koji su počinili secesionisticka rukovodstva Slovenije i Hrvatske. Za taj zločin niko nije odgovarao. Zahtev Hrvatske da joj Srbija preda deo naoružanja JNA na ime njenog učešća u finansiranju armije, paradoks je i drskost bez presedana. Oni se nisu razdružili putem koji je propisivao Ustav, saglasnošću svih republika, već protivpravno. Jugoslavija je napadnuta i razbijena iznutra, izvođenjem oružane pobune i terorističkih akata protiv JNA i srpskog naroda", kaže Bratić.

(Kurir.rs / Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track