NEMAČKI STRUČNJAK VINFRID FAJT: Srbija ne vodi agresivnu politiku, izjava Hodžaja o paktu opasna
Foto: Beta/Milan Obradović

razlog za zabrinutost

NEMAČKI STRUČNJAK VINFRID FAJT: Srbija ne vodi agresivnu politiku, izjava Hodžaja o paktu opasna

Politika -

Vinfrid Fajt sa Univerziteta u Frajburgu, komentarišući izjavu zamenika premijera Kosova, koju je kasnije sam demantovao, o stvaranju pakta sa Hrvatskom, Crnom Gorom i Makedonijom, kaže da takve najave vode nesigurnosti, ali i da ne vidi interes zemalja u regionu za tako nešto. Smatra da Srbija ne vodi agresivnu politiku u regionu.

Nakon što je uzburkao region izjavom datom zagrebačkom Večernjem listu, da je sa čelnicima Hrvatske, Makedonije, i Crne Gore razgovarao o stvaranju pakta koji bi se suprotstavio agresivnoj politici Srbiji, zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj demantovao je da je dao takvu izjavu.

foto: Beta/Milan Obradović

On je za podgoričku Antenu M rekao da citat o paktu nije tačan, ali je ostao pri tvrdnjama da Srbija sprovodi agresivnu politiku prema susedima i da dobre odnose ima jedino sa Republikom Srpskom, čija integracija sa Srbijom je jedini cilj državnog vrha u Beorgadu.

Informacije o razgovorima o paktu demantovane su i iz vrha Crne Gore i Makedonije, dok ih je državni vrh Srbije osudio kao "akt protiv Srbije i njenih građana i poziv na dodatnu nestabilnost u regionu".

Vinfrid Fajt sa Univerziteta u Frajburgu, koji učestvuje na dvodnevnom panelu o bezbednosti u regionu, smatra da Srbija ne vodi agresivnu politiku u regionu i Hodžajevu izjavu smatra opasnom.

"Mislim da je ovde u toku neka vrsta zamrznutog konflikta, koji nije jedini na Balkanu i koji bi mogao da eksplodira svakog trenutka. Jer takve izjave mogu voditi ka velikoj nesigurnosti u regionu. Takođe, ne vidim interes drugih zemalja u regionu za tako nešto. Zbog čega bi se uopšte stavljali na albansku stranu.

Znamo da postoji sukob između Crne Gore i Albanije oko teritorijalnih pitanja, znamo za situaciju u Makedoniji koja je veoma kritična, a ako govorimo o spoljnim igračima, kao što je EU, ili čak Rusija, očigledno je ne postoji interes da sadašnja situacija eskalira", kaže za N1 Fajt.

foto: Beta/Milan Obradović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na konferenciji za novinare, rekao je da je Hodžaj "jedan od kosovskih jastrebova", da je on demantovao samo to što je sve nazvao paktom, a da suštinu nije sporio nijednog trenutka.

Vučić je rekao da Srbiju ne interesuje da učestvuje u paktovima ili da ruši paktove, ali da neće nikome dati da unižava Srbiju, i da će se truditi da sa se svim tim državama grade dobri odnosi. On je naveo da Srbija želi saradnju sa Podgoricom, Skopljom i Zagrebom, ako oni žele to.

(Kurir.rs/N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track