Hiljade ljudi na ulicama

KURIR NA KOSOVU Počeli svesrpski protesti u Kosovskoj Mitrovici, Gračanici i Štrpcu sa porukom: BIJU NAS I TERORIŠU, STIDITE SE! (KURIR TV)

Politika -

U mestima na Kosovu u Metohiji u kojima žive Srbi danas su održani svesrpski sabori, protesti Srba protiv odluke Prištine da uvede taksu od 100 posto na robu iz Srbije.

foto: Zoran Šaponjić

Predsednik Kriznog štaba Goran Rakić pozvao je danas EU i međunarodnu zajednicu da iskoriste sve instrumente i mehanizme koje imaju na raspolaganju da primoraju Prištinu da ukine anticivilizacijske mere.

1 / 5 Foto: Zoran Šaponjić

"Evropo, otvori oči. Danas možda sa ove govornice obratiće se pojedinci, ali imajte u vidu da ovo nisu naše lične poruke, već je proglas srpskog naroda. Ovo je poslednji trenutak da EU, koja je preuzela odgovornost na sebe, poštuje zakon i pribegne diplomatskim instrumentima. Srpski narod će nastaviti da se bori do poslednjeg dana protiv mera Prištine, jer odlazak nije opcija. Srpski narod je na ivici humanitarne katastrofe, jer ponestaju hrana i lekovi. Međunarodna zajednica pala je na ispitu da najoštrije reaguje kada je Priština uvela takse od 10 odsto, da bi potom uvela potpunu blokadu. Priština je odabrala put destabilizacije i poigravanja sa stabilnošću i mirom", rekao je Rakić i istakao da računa na podršku vlade u Beogradu, kao i uverenje da Srbija nikada neće dozvoliti novi egzodus Srba sa Kosova i Metohije.

Okupljeni su nosili transparente sa porukama "Biju nas i terorišu", "Nemamo lekove", "Stidite se, nemamo kiseonik za inkubatore", "Stop nasilju Prištine"...

Ministar u kosovskoj vladi u ostavci Ivan Todosijević poručio je danas prištinskim vlastima da prestanu sa provokacijama i ukinu takse, a međunarodnoj zajednici da urazumi "svoje čedo".

1 / 3 Foto: Zoran Šaponjić

"Srpski narod u Severnoj Mitrovici neće uzmaći pred idejom formiranja vojske Kosova, a cilj formiranja te vojske je da okupira severni deo Kosovske Mitrovice i izvrši etničko čisćenje. Srbi na KiM, iako nemaju oružje i duge cevi, imaju srce, ostaće mirni i dostojanstveni u svojim protestima da se ukinu prištinske takse", poručio je on.

Kilometarska kolona, u kojoj je na hiljade ljudi, zaputila se potom u šetnju centralnim ulicama Kosovske Mitrovice, od kancelarije Euleksa do spomenika knezu Lazaru, sa jednoglasnom porukom da je narodno jedinstvo potrebno više nego ikada, kao i da Srbi sa KiM veruju u svoju državu i predsednika i da im ništa drugo sem borbe i pobede ne preostaje.

(Kurir.rs/Z.Š.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track