LJAJIĆ I ŠAROVIĆ POSLALI PISMO ČLANICAMA EU: Trgovina sa Prištinom onemogućena, što pre da se ukinu mere
Foto: Beta Milan Obradović, Beta

zabrinuti

LJAJIĆ I ŠAROVIĆ POSLALI PISMO ČLANICAMA EU: Trgovina sa Prištinom onemogućena, što pre da se ukinu mere

Politika -

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić i ministar za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose Bosne i Hercegovine Mirko Šarović ocenili su danas u Beogradu da je zbog uvedene diskriminatorske takse od 100 odsto, trgovina dve zemlje s Prištinom praktično onemogućena.

Kako se navodi u saopštenju iz Ljajićevog kabineta, dvojica ministara izrazili su "zabrinutost zbog neučinkovitosti i blagih reakcija međunarodne zajednice, koja do sada nije ubedila Prištinu da povuče pomenute barijere".

Ljajić i Šarović su se u tom smislu dogovorili da upute zajedničko pismo državama članicama EU, s obzirom da se 17. decembra održava Savet za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Kosova, na kome će biti razmatrana primena S SP od strane privremenih institucija u Prištini.

"To je poslednja šansa da EU zatraži od Prištine hitno i neodložno ukidanje pomenutih mera, ili će u protivnom biti neophodno zatražiti suspenziju SSP između EU i Kosova. Naime, povećanim carinskim stopama ne krši se samo CEFTA sporazum i S SP, već se radi o gruboj povredi temeljnih ljudskih prava i sloboda, a pre svega prava na slobodan protok ljudi, roba i kapitala, kao i prava na lečenje", kaže se u saopštenju.

Ljajić i Šarović su se saglasili da i ubuduće koordinariju sve korake i aktivnosti prema međunarodnim institucijama, kako bi diskriminatorske mere Prištine što pre bile ukinute.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track