ZAPAD UNIŠTIO DOKAZE O KASAPLJENJU SRBA! Ujedinjene nacije u međunarodnoj operaciji ZATAŠKAVANJA vađenja organa u žutoj kući!
Foto: Privatna Arhiva

ŠOKANTNO

ZAPAD UNIŠTIO DOKAZE O KASAPLJENJU SRBA! Ujedinjene nacije u međunarodnoj operaciji ZATAŠKAVANJA vađenja organa u žutoj kući!

Politika -

Unmik je sve vreme znao za trgovinu organima Srba sa Kosova i Metohije (u periodu od 1998. do 2001. godine), ali je namerno ćutao o tome i zataškavao dokaze, tvrdi medijski centar Ruski ekspres.

Na sve to, međunarodni tužilac, pokazuju dokumenta, slagao je i obmanuo državne organe Srbije da ne raspolaže dokazima o ovim monstruoznim zločinima, koji su s vremenom misteriozno nestali!

Sve je nestalo

Ruski ekspres je na svojoj Fejsbuk stranici objavio ekskluzivna dokumenta - kopiju poverljivog izveštaja Unmikove kancelarije za nestala lica od 18. juna 2004, iz kog proizlazi da je ekipa Unmikovih istražitelja i forenzičara bila na licu mesta u zloglasnoj „žutoj kući“ na severu Albanije, u okolini Burelja, i da je tamo prikupila određene dokaze, bitne za dalju istragu. Dokazi su, navode, deponovani u prostorije Kancelarije za nestala lica u Orahovcu, ali im se odande gubi svaki trag! Na sve to, Tužilaštvo za ratne zločine RS je 2008. podnelo zahtev Međunarodnoj policijskoj jedinici za istraživanje ratnih zločina u kome zahtevaju da se istraže navodi koje je bivša glavna haška tužiteljka Karla del Ponte iznela u svojoj knjizi (u vezi sa trgovinom organima), ali su od međunarodnog tužioca Anuncijate Ćaravole dobili pismo u kome se navodi da ona o tome ništa ne zna.

foto: Dokument

Sada se, zahvaljujući objavljenim dokumentima, vidi da je Unmik sproveo istragu - u dokumentima su detaljno opisane sve prostorije „žute kuće“, prostor oko kuće, kao i sredstva koja su upotrebljavana prilikom forenzičke analize.

Put dokaznog materijala

- Detaljnije forezničke analize pokazale su da su vidljivi tragovi krvi, te da je sve uredno zavedeno i fotografisano - navodi se na sajtu Ruskog ekspresa, kao i da je u izveštaju naveden tim od osam ljudi koji je sproveo istragu i imena dvojice forenzičara - Fridelund i Grendž - koji su zapečatili kutiju s dokazima.

Miodrag Linta, predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, kaže da je ovo dokaz da se Unmik ponašao pristrasno i da je uvek bio na albanskoj strani.

- Mentorima Albanaca u Vašingtonu i drugim zapadnim centrima moći bilo je važno da sakriju zločine OVK da bi opravdali tezu da je Srbija bila okupator, a OVK oslobodilačka vojska - kaže Linta.

I bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević u razgovoru za Kurir kaže da su tražili od Unmika podatke o trgovini organima, ali da ih nisu dobili.

foto: Beta Milan Obradović

- Mi smo tražili od Unmika podatke i oni su rekli da ih nemaju. Potom smo se obratili Hagu, ali su nam oni poručili da su ih uništili (uništavaju se jer im je istekao rok, nakon šest meseci). Meni su iz Haga sugerisali da te podatke možemo da dobijemo iz Saveta bezbednosti, koji je osnivač Unmika. Tek iz trećeg puta SB nam je dao te podatke.

Drecun

SVI SNOSE ODGOVORNOST

foto: Zorana Jevtić

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM, kaže da je sve ovo već poznato.

- Unmik je prikupio dokaze o trgovini organima i onda zataškao taj slučaj. Ne verujem ni da Karla del Ponte nije znala za taj zločin u vreme dok je bila tužilac. Oni su rešili da potisnu srpske žrtve da bi se pokazalo da su samo Srbi činili zločine. Svi snose odgovornost za to - Unmik, autori izveštaja, koji nisu o tome javno govorili, oni koji su bili dužni da postupe po izveštaju i prikupe nove dokaze, veliki deo međunarodne zajednice... - kaže Drecun.

foto: Kurir

DANAS U KURIRU SAZNAJTE JOŠ:

VUČIĆ: OBUZDAJTE PRIŠTINU, nećemo mirno da gledamo uništavanje srpskog naroda!

BIVŠI DIREKTOR "KORIDORA" PUN KO BROD! KRALJ RAKOVICE: Đurović ima i zgradu od 1.000.000 EVRA!

UŽAS! Umrle dve bebe u jednom danu

FILM "KRALJ PETAR PRVI": Rodio se novi Slavko Štimac!

NAJBOLJI FUDBALER NA SVETU: Deset stvari koje niste znali o Luki Modriću

SRAMOTA! PARTIZAN VRATILI SA JARINJA Crno-beli nisu mogli na Kosovo

DARKO LAZIĆ: Neću u invalidska kolica!

PIJAN POKOSIO DRUGOVE U VRANJU: Jednog usmrtio, drugi ima amneziju

SERIJSKI SILOVATELJ DUŠAN MURGAŠKI PIKASO NA SLOBODI: Čim izađe iz zatvora ponovo napada

FAJT! SOCIJALISTA I LIBERAL NASTAVLJAJU RAT: Jovanović: Dačić je đilkoš! Ivica: Čeda krizira!

Čitajte u KURIRU!

NOVI BROJ

NE PROPUSTITE NOVI GLOSSY SA PRVOM PRAVOM BIOGRAFIJOM NEDE UKRADEN: Ono što mi je Gadafi rekao prati me ceo život

I ove srede samo uz Kurir – najtiražniji magazin o poznatima!

Legendarna pevačica govori o odrastanju u multietničkoj sredini, priča zašto nije imala sreće u ljubavi, zbog čega je htela da napusti muža uoči venčanja, opisuje kako su joj klecala kolena pred Titom, gde ju je zatekao rat i po čemu pamti susret sa Gadafijem.

Plus ekskluzivne fotografije!

Novi Glossy vam otkriva ko je novi dečko Šeron Stoun i donosi fotografije zaljubljenog para. Saznajte i kako da se obučete u stilu Viktorije Bekam.

foto: Glossy

Živite život poznatih, čitajte Glossy!

(Kurir.rs/Ivana Kljajić /Foto: Marina Lopičić, Vladimir Šporčić, Dragana Udovičić, Dado Đilas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track