Najnovije vesti

BRNABIĆEVA OŠTRO REAGOVALA NA IZJAVU EDIJA RAME: Mi nabavljamo kompjutere, a oni PUŠKE!
Foto: Beta/Miloš Miškov

reagovanje

BRNABIĆEVA OŠTRO REAGOVALA NA IZJAVU EDIJA RAME: Mi nabavljamo kompjutere, a oni PUŠKE!

Politika

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas da je albanski premijer Edi Rama izneo neistine kada je rekao da je Srbija kršila CEFTA sporazum i da se navodno Pristina na to žalila, ističući da je to političko spinovanje sa namerom da se Srbija okrivi za sve nerazumne odluke Prištine.

 

Premijerka je dodala da dok mi nabavljamo kompjutere, oni nabavljaju puške, kao i da je njihova politika iz 19. veka, dok je naša iz 21.

 

"Od 1. januara kreće da radi Fond za nauku, imamo poreske podsticaje za I&R, inovacije, startap kompanije, Srbija će se takmičiti u inovacijama, ekonomiji, podršci mladima, ne trebaju nam ovakve stvari", istakla je Brnabić.

 

Brnabić je navela da se naivno uzdala u albanskog kolegu Edija Ramu da će pozvati Prištinu na razum i da se odnose u skladu sa vremenom u kojem živimo, sa 21.vekom, jer je ono što Priština radi politika 19. veka, te pozvala prištinske vlasti da konačno objasne pravi razlog zbog kojeg su uveli takse na srpske proizvode, jer su do sada izneli više izgovora.

 

Brnabić je, na konferenciji za novinare, rekla da smatra da neko ko je predsednik vlade mora odgovorno da deluje, a Rama je, prema njenim rečima, umesto da doprinese podizanju kvaliteta života građana u svojoj zemlji i regionu, izneo neistine sa ciljem spinovanja.

 

"Jedini cilj ove izjave premijera Rame je da se sada politički spinuje i okrivi Srbija za sve nerazumne odluke Prištine", podvukla je premijerka.

 

"Moja prva misao kada sam videla ovo je bila da su u Prištini trebalo da se dogovore oko toga šta će da im bude objašnjenje za uvođenje takse od 10 pa 100 odsto, pre njihovog uvođenja, kako bi svima dali jedno te isto objašnjenje, a ne sada da menjanju objašnjenja svakih nedelju dana. Prvo je bilo da su takse uvedene kao odgovor što Srbija nije dozvolila valjda članstvo takozvane Republike Kosovo u Interpol. Svi su to čuli i Srbija i ostale zemlje u regionu, EU i međunarodna zajednica. Pošto to nije imalo naročitog smisla, onda su sada promenili pa su sada uveli takse, jer Srbija krši CEFTA sporazum", kazala je ona.

 

Brnabić je poručila Prištini da razmisle o tome zbog čega su uveli takse, kako bi mi, kao ozbiljna država, mogli da odgovorimo na to.

 

"Je li to bilo zbog Interpola ili kršenja CEFTA sporazuma od strane Srbije", naglasila je premijerka.

 

Brnabić je kazala da je neverovato što je Rama otišao korak dalje i izjavio da se Priština na kršenje sporazuma žalila, ali da nije bilo reakcija s druge strane.

 

"Kako se Priština i kada žalila. Pokažite tu žalbu. CEFTA sporazum je jasan i nedvosmislen. Postoji zvaničan formalni proces za žalbu", ukazala je predsednica vlade.

 

Brnabić je podsetila da je Srbija 27.novembra poslala zvaničan zahtev CEFTA sekretarijatu za pokretanje mehanizma za rešavanje spora.

 

"Ako je Srbija kršila CEFTA sporazum, Priština se na to žalila, nije dobila nijednu reakciju s druge strane, ako se to desilo, pokažite zvaničnu žalbu. Ako nema ovakvog dokaza da se Priština žalila na kršenje CEFTA sporazuma, onda je Rama svesno i namerno pokušao da obmane javnost u regionu, ali pre svega partnere u EU, zato što kršenje CEFTA sporazuma pre svega znači kršenje SSP -a od strane Prištine", rekla je premijerka.

 

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...